Tjedan dana NUS festivala

Večeras u 20 sati u Domu mladih otvara se festival suvremene umjetnosti - NUS. Ovo je treća godina festivala na kojem je do sada sudjelovalo preko 200 umjetnika, a ove godine posjetitelji izložbe i publika na popratno programu imat će priliku pogledati radove više od 40 umjetnika.

Svi su pozvani da i ove godine dođu i na par sati se prepuste stvaralaštvu mladih hrvatskih i inozemnih umjetnik i pogledaju izložbu na drugačiji – interaktivni način. Naravno, ulaz na izložbu i sav program je besplatan.

Centralna izložba bit će postavljena u galerijskom prostoru Multimedijalnog kulturnog centra Split od 22. do 29. travnja, a popratni program koji uključuje akcije i intervencije u javnom prostoru, street art, teatar i književnu večer održat će se na različitim lokacijama unutar grada. Koncept ovogodišnjeg NUS-a baziran je na poticanju često pasivne galerijske publike na interakciju s postavom pa će tako posjetiteljima biti ponuđeno da budu aktivni sudionici izložbe i programa te da istraže prostor MKC-a na jedan novi način.

Za razliku od prethodnih godina, kao tema ovogodišnjeg NUS-a uzeta je ideja koja pa prvu ima pozitivnu konotaciju – „O za Osmijeh“. Međutim, poznajući narav festivala odmah se da naslutiti da se iza tih riječi krije koncept koji, kao i uvijek do sada na NUS-u, preispituje i pojedinca i društvo u kojem živimo. Organizatori, između ostalog, pozivaju da se protiv represivnih aparata izborimo ljubavlju i solidarnošću, da ih pobijedimo osmijehom!''


Program festivala:

UTORAK 22.04.
20:00h / Otvorenje festivala / Multimedijalni Kulturni Centar Split (MKC) / Izložba

Performans / Happening:
1. Petra Pletikos i Kristina Pongrac / ''Twoing''
2. DADAnti / ''Nitko vam nije rekao?''
3. Efra Avila / Happenig žive skulpture
4. Gildo Bavčević / ''Padaj silo i nepravdo, stavak 2''

Jam session

SRIJEDA 23.04.
10:00 - 20:00h / Izložba / MKC
10:00 - 20:00h / ŠLUS Art Buvljak / MKC
Prodaja, po simboličnim cijenama, školskih radova učenika srednje škole likovnih umjetnosti u Splitu u organizaciji nastavnika Hrvoja Zuanića i Ivana Listeša

21:00h / Teatar / amfiteatar MKC
Predstava: Anarh
Autor: Darko Pivac
Glumačka družina Puntari
Predstava u 3 čina britko raskrinkava 3 trula stupa naše bijedne suvremenosti, i to redom: NATO pakt, EU i religiju. Autori i glumci, svi odreda amateri, ne samo da kritiziraju već i nude rješenje koje je duboko ukorijenjeno u našoj i svjetskoj slobodarskoj tradiciji, direktna demokracija kao lajt motiv anarhizma, te posljednje velike nepotrošene ideje Zapada, nudi se kao jedina alternativa liberalnom kapitalizmu koji nas sve više vuče u civilizacijski sunovrat.

ČETVRTAK 24.04.
10:00 - 20:00h / Izložba / MKC
10:00 - 20:00h / ŠLUS Art Buvljak / MKC
Prodaja, po simboličnim cijenama, školskih radova učenika srednje škole likovnih umjetnosti u Splitu u organizaciji nastavnika Hrvoja Zuanića i Ivana Listeša.

PETAK 25.04.
10:00 - 20:00h / Izložba / MKC

SUBOTA 26.04.
10:00 - 20:00h / Izložba / MKC
20:00h / Književnost / Split Circus (Jadranska 1, Bačvice)
„Književnost u cirkusu: solidarnost/stihovi/aforizmi/satira/(o)smijeh“
Večer satire o kulturnim i političkim zbivanjima u državi u organizaciji udruge za nezavisne medije i kulturu Dišpet i Bookare
Voditelj večeri: Mario Glavaš
Sudionici: Katja Grcić, Dragan Markovina, Borut (IIZŽ), Mihovil Masnić.
+ odabrani tekstovi mladih autora pristigli na NUS književni natječaj
+ fanzin Dišpet
21:30h / Koncert benda Agro Džentlemens / Split Circus

NEDJELJA 27.04.
10:00 - 20:0h / Izložba / MKC
12:00h Street Art / Put Supavla bb
Izrada grafita u organizaciji festivala urbane kulture i ekstremnih sportova xSTatic čiji organizatori ovom akcijom žele podsjetiti javnost na situaciju u kojoj se xSTatic festival trenutno nalazi.

PONEDJELJAK 28.04.
10:00 - 20:00h / Izložba / MKC

UTORAK 29.04.
10:00 - 20:00h / Izložba / MKC
12:00h / Javne akcije i intervencije povodom zatvaranja festivala / NUS - ''Final message''
/ Dioklecijanova Palača