Tri dana vrhunskih koncerata ovog vikenda na 9. MAGfestivalu

Čak tri sjajna koncerta komorne glazbe očekuju nas ovog vikenda na 9. MAGfestivalu u Splitu, a festival zatvaraju zvijezde ovogodišnjeg festivala – Zagrebački kvartet

Sjajan glazbeni vikend otvorit će u petak (7.9.) u 20 h u Muzeju grada Splita Trio Slavenski. Trio Lur nastupit će na odgođenom koncertu u subotu (8.9.) u 21 h u katedrali sv. Dujma. Još jedan odličan MAGfestival svečano će zatvoriti zvijezde ovogodišnjeg festivala - Zagrebački kvartet u nedjelju (9.9.) u Muzeju grada Splita s početkom u 20 h.

Trio Slavenski okuplja troje istaknutih mladih glazbenika: klarinetista Davida Horvatića, čelisticu Zitu Vargu i pijanisticu Nadiu Vargu Modrić. Svi troje rodom Međimurci, kao i skladatelj pod čijim imenom djeluju, okupili su se 2014. godine. Među brojnim dosadašnjim nastupima ističu onaj u Čakovcu 2014. godine, na 1. festivalu komorne glazbe koji su svojim nastupom i otvorili. Na njihovom repertoaru nalaze se djela Brahmsa, Mozarta, Glinke, Beethovena, Rote, Brucha, ali i domaćih skladatelja poput Ivana Josipa Skendera koji je za njih skladao skladbu „5 Krokija“.

Trio Lur osnovan je 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu predmeta komorne glazbe pod vodstvom prof. Ljerke Očić, a surađivao je i s prof. Pavlom Mašićem. Članice su kroz svoj rad, druženje i glazbu pronašle zajednički interes za komornu glazbu pretežito baroknog razdoblja, a njihova glazbena radoznalost proteže se i do repertoara kasnijih razdoblja. Na programu trija su skladbe pisane za flautu, glas te orgulje ili čembalo. Trio LUR je do sada nastupio u sklopu koncerata Muzičke akademije, na akademskom ciklusu „Virtuoso“, ciklusu koncerata u Salonu Očić, danima Pasionske baštine u Zagrebu te se publici predstavio recitalima u diljem Hrvatske, te u Italiji, Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj i Austriji. Trio također promovira rad hrvatskih skladatelja te se stoga zalaže za izvođenje skladbi hrvatskih suvremenih skladatelja u domovini i u inozemstvu, a do sada je imao priliku praizvesti kompozicije Ivana Josipa Skendera, Ante Knešaureka te Ivana Božičevića. Koncert je za sve posjetitelje besplatan.

Zagrebački kvartet ustanovljen je 25. travnja 1919. koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda. Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom devedeset godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi, a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan. Zagrebački kvartet je odsvirao preko 4.000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao što su Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records itd. U mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo “Vladimir Nazor” dodijeljena 2009 godine.

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita. Festival medijski pokrivaju: Slobodna Dalmacija, Splitski portal, SoundGuardian, Dalmatinski portal, Dalmacija News, Music-Box i  Radio Sunce.

Ulaznice za pojedinačne večeri (40 kn) mogu se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Karte se mogu i rezervirati na kontakt telefon 021/ 360 – 171. Kako bi posjetiteljima koncerata priuštili poseban doživljaj uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej grada Splita i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.

Svi koncerti počinju u 20 h, osim subotnji (8.9.) u 21 h.