U Bookvici gostuje Branko Čegec

Književni program Bookvica ovoga četvrtka, 16. veljače 2017., s početkom u 20:30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), predstavlja cijenjenog i brojnim nagradama ovjenčanog pjesnika, esejistu, nakladnika i kulturnog djelatnika BRANKA ČEGECA.

U razgovoru s autorom voditeljica Bookvice Patricija Vodopija i splitska pjesnikinja KATJA GRCIĆ pokušat će dati presjek više od tri desetljeća Čegecova poetskog izričaja predstavljajući publici knjigu „Unatrag: izbor iz poezije (2012-1980)“ (Meandarmedia, 2014.). Osim toga, dotaknuti će teme poput uloge i smisla pjesništva u društvu, sudbine književnih časopisa i književne kritike u nas, problema u nakladništvu i situacije na kulturnoj i umjetničkoj sceni posljednjih godina.

„Poezija Branka Čegeca traje i mijenja se tijekom triju desetljeća, u kojima uporno i strasno čuva interes za tekst koji će nerijetko nastajati iz pustoši jezika, dok je mnogo toga tonulo i nestajalo za onoga koji je stajao pred otvorenim vratima: zdvojni melankolik, pjesnik tužnih jezika eseja, priloga za povijest odustajanja, arhaičnih okvira, fantoma nostalgije, sintakse kože, sintakse mjesečine, ronjenja na dah, silazaka i putopisanja. Riječ je o autoru koji gotovo oksimoronski ustraje na razlici istoga, stalnosti nestalnog, „prisutnoj udaljenosti“ i prizivanju u prostor hrvatskog pjesništva onoga za što se činilo da poeziji ne pripada.“ Miroslav Mićanović

U tradicionalnoj nagradnoj igri najsretniji posjetitelj ili posjetiteljica dobit će knjigu na dar, a u nastavku večeri slušat će se glazba po izboru gostujućega autora.

Bookvicu podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

 

KRATAK ŽIVOTOPIS AUTORA:

BRANKO ČEGEC rođen je 1957. u Kraljevu vrhu, Vrbovec. Diplomirao je jugoslavenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na Filozosfkom fakultetu u Zagrebu.

Uređivao je književnost u omladinskim novinama i časopisima Polet i Pitanja. Bio je glavni urednik časopisa Quorum i lista za kulturu Oko. Godine 1992. pokrenuo je vlastitu nakladničku kuću Meandar, a 2005. kuću Meandarmedia kao drugu fazu toga projekta. Do danas je njezin direktor i glavni urednik. Godine 2003. pokreće Centar za knjigu i časopis za knjigu Tema, pri kojima djeluje kao ravnatelj, odnosno glavni urednik.

Objavio je petnaestak knjiga poezije, kritike, esejistike (uključujući antologije, izbore i preglede na hrvatskom i u prijevodu na druge jezike), među ostalima: Eros-Europa-Arafat (1980.), Zapadno-istočni spol (1983.), Presvlačenje avangarde (1983.), Melankolični ljetopis (1988.), Ekrani praznine (1992.), Fantom slobode (1994.), Tamno mjesto (2005.), Zapisi iz pustog jezika (2011.), Pokret otpora (2011.), Pun mjesec u Istanbulu (2012.), Unatrag (2014.).

Sudjelovao je na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima poezije. Pjesme su mu uvrštene u više od trideset antologija, izbora i pregleda u zemlji i inozemstvu. Autor je ili suautor više izbora i pregleda hrvatske poezije i proze u zemlji i inozemstvu.

Pored niza književnih nagrada, godine 2013. dobio je Goranov vijenac, najznačajniju pjesničku nagradu za ukupan prinos hrvatskoj poeziji.