U Bookvici o vjeri u dijalog između sekularnog i religijskog

U ovotjednoj Bookvici, koja će se održati u četvrtak, 30. ožujka 2017., u 20.30 sati, predstavlja se knjiga „Vjera u dijalog: sekularno i religijsko“, koju su objavili riječki Centar za kulturu dijaloga i Ex libris. U razgovoru će sudjelovati urednici knjige NEBOJŠA ZELIČ i ZORAN GROZDANOV, bosanski franjevac fra DRAGO BOJIĆ te novinari VIKTOR IVANČIĆ i PREDRAG LUCIĆ (potonji će moderirati razgovor).

Na prvi pogled u knjizi su suprotstavljeni svećenici i teolozi s jedne te ateistički intelektualci s druge strane. No ono oni nerijetko zamjenjuju uloge pa se svećenici i teolozi pretvaraju u najžešće kritičare crkve i religije, dok ateistički pisci postaju branitelji izvornoga kršćanstva. Riječ je, istodobno, o nekim od najuglednijih imena među onima što ih se na jednome mjestu u knjizi naziva „časnim izdajnicima“: s crkvene strane, u knjizi su fra Ivan Šarčević, sveučilišni profesor teologije i gvardijan franjevačkoga samostana Svetog Ante na Bistriku u Sarajevu, koji razgovara s novinarom, pjesnikom i piscem Predragom Lucićem. Tu je fra Drago Bojić, bivši profesor na katoličkoj teologiji i urednik časopisa Bosne Srebrene Svjetlo riječi u razgovoru s novinarom i utemeljiteljem Feral Tribunea Viktorom Ivančićem. Njemački teolog Norbert Reck govori o konceptu „homoseksualnosti“ kao rasističkome, za razliku od „gay“ pristupa životu, koji „vjeruje u slobodu i pravo svakog ljudskog bića da živi život koji mu/joj najbolje odgovara“. Njemačka teologinja Regina Ammicht-Quinn govori kako je naravno da žene imaju pravo odlučiti što će sa svojim tijelima i svojim životima, dok Teresa Forcades, španjolska benediktinska redovnica, liječnica i feministica zastupa stav da privatno vlasništvo ne može biti apsolutno pravo i ističe da kapitalizam ubija, nije ga moguće reformirati i moramo ga zamijeniti.

Prema riječima novinara Novoga lista, Borisa Pavelića, riječ je o „društveno dobronamjernom, a misaono dubokom, gdjegdje i revolucionarnom djelu, koje na svjetlo dana izvlači često zakrivene potencijale ovoga društva za istinskim svjetonazorskim dijalogom i razumijevanjem“.

U tradicionalnoj nagradnoj igri netko će iz publike osvojiti knjigu koja se predstavlja.

Bookvicu podržavaju Ministarstvo kulture, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.