U Galeriji umjetnina otvara se retrospektivna izložba Gorkog Žuvele

U ponedjeljak, 20. prosinca u 19 sati u splitskoj Galeriji umjetnina otvara se retrospektivna izložba Gorkog Žuvele. Kustosica izložbe je Jasminka Babić, stručni suradnik je Viktor Popović, a asistentica kustosice je  Ana Čukušić.

Posljednja izložba u 2021. godini u kojoj Galerija umjetnina obilježava svoju devedesetu obljetnicu posvećena je iznimnom opusu Gorkog Žuvele - umjetnika koji je svojim gotovo pedesetogodišnjim umjetničkim radom, predanim pedagoškim i neumornim kulturnim angažmanom trajno promijenio umjetnički i kulturni život Splita. Još od sredine 1970-ih godina, kada se iz Zagreba vraća u Split, Žuvela je postao nezaobilazna pojava, a najčešće i pokretač splitske kulturne scene, no iako je svoj umjetnički rad predstavljao redovito na samostalnim i skupnim izložbama njegov cjeloviti opus do sada nije predstavljen u Splitu. Stoga je Žuvelina retrospektiva u Galeriji umjetnina izuzetna prilika za prezentaciju ovog nadasve bogatog, kompleksnog i raznovrsnog umjetničkog opusa, ali i za nužno sagledavanje njegova opusa kao jedne od nezaobilaznih, uistinu značajnih i intrigantnih umjetničkih praksi koje su obilježile kraj 20. i prijelaz na 21. stoljeće u cjelokupnoj hrvatskoj umjetnosti.

Kroz izbor od preko dvije stotine instalacija, objekata, slika, crteža, grafika i plakata prikupljenih iz muzejskih i privatnih zbirki izložba obuhvaća cjelokupno razdoblje Žuvelina stvaralaštva - od 1970- ih godina pa sve do umjetnikove smrti 2017. godine. Bez obzira na raznolikost radova, medija i tema koje je Gorki Žuvela promišljao čitavog svoj životnog i radnog vijeka, jedan autentičan, neumorni, beskompromisni istraživački nerv ga nikada nije napuštao. Njegovi konceptualno i formalno promišljeni radovi, istovremeno ozbiljni i puni humora, lokalno ukorijenjeni a univerzalnog dosega govore o jedinstvenom umjetniku i intelektualcu kojemu je umjetnost bila ne samo medij kojim progovara o životu, već i snažno sredstvo kojim aktivno utječe na živote onih koji su imali i imaju privilegiju biti u blizini njega i njegove umjetnosti.

Gorki Žuvela (1946., Našice – 2017., Split) je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1971. godine u klasi prof. Miljenka Stančića. Od 1970. godine je konstantno izlagao na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu, te je dobitnik niza značajnih nagrada. Osim po upečatljivoj umjetničkoj karijeri ostat će zapamćen i po iznimnom pedagoškom doprinosu. Od 1976. predavao je u Školi likovnih umjetnosti u Splitu, od 1995. na Studiju likovne kulture Sveučilišta u Splitu. Jedan je od osnivača Umjetničke akademije u Splitu na kojoj je od 1997. godine radio na Odsjeku za slikarstvo. 2016. godine je stekao zvanje profesora emeritusa.
 

više o izložbi: 
https://galum.hr/izlozbe/izlozba/1741/

Projekt je financiran sredstvima Grada Splita, Turističke zajednice Grada Splita i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Pri ulasku u muzej obavezno je pokazati COVID potvrdu. Molimo posjetitelje da se pridržavaju svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pri posjetu muzeju. 

Radno vrijeme Galerije umjetnina:
utorak - petak 10 - 18
subota - nedjelja 10 - 14
ponedjeljkom i praznicima zatvoreno