U Galeriji umjetnina otvaraju se izložbe "Slava: Hrvatske umjetnice pozdravljaju KIKI SMITH" i 'Kaleidoskop' Ksenije Turčić

U Galeriji umjetnina 1. ožujka u 19 sati otvoriti će se dvije izložbe - 'Slava: Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith' te izložba Ksenije Turčić 'Kaleidoskop'.

Slava: Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith
Kustosica: Jasminka Babić
Koncept izložbe: Branko Franceschi
Nakon predstavljanja radova čuvene američke umjetnice Kiki Smith u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu i splitska će publika na izložbi u Galeriji umjetnina imati jedinstvenu priliku po prvi puta upoznati se sa izborom iz svjetski poznatog opusa ove jedinstvene umjetnice.
Predstavljene hrvatske umjetnice iz zbirke Galerije umjetnina: Nevenka Arbanas, Dubravka Babić, Jagoda Buić, Marta Ehrlich, Ksenija Kantoci, Nives Kavurić Kurtović, Milena Lah, Alieta Monas Plejić, Neli Ružić, Marija Ujević Galetović, Vlasta Žanić.
Otvorenje: utorak, 1. 03. u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 17. travnja 2022.
Više o izložbi


Ksenija Turčić: Kaleidoskop
Kustos: Branko Franceschi
1. – 27.3.2022.
Medijska umjetnica Ksenija Turčić se u Galeriji umjetnina po prvi put predstavlja samostalnom izložbom i to grafičkom mapom Kaleidoskop. Grafička mapa sadrži četrnaest grafičkih listova izvedenih u dvije grafičke tehnike, offset i sitotisak na formatu B1 (707 x 1000 mm). Motivi grafika su gradske vedute, odnosno, okruženje Umjetničkog paviljona u Zagrebu prethodno snimljeno za potrebe video instalacije koja je u Umjetničkom paviljonu predstavljena tijekom lipnja 2018. Iz četrnaest tada predstavljenih video projekcija izdvojeni su kadrovi koji su upotrijebljeni kao skice za grafike. Isti motivi koji su korišteni i obrađeni u mediju videa sada su transformirani u statične slike i podlogu za izvedbu u tradicionalnom grafičkom mediju. Sadržaj je ostao isti, ali je prijelaz iz digitalnog u analogni umjetnički medij uvjetovao i promjenu poetike kojom umjetnica osmišljava, interpretira i obogaćuje likovni žanr gradske vedute.
Više o izložbi