U petom izdanju Foto utorka gostuje Fotoklub Maribor (Branimir Ritonja)

U utorak, 10. svibnja u 19 sati, u Galeriji fotografije Fotokluba Split nastavlja se diskurzivni program Foto utorak, a gosti petog izdanja članovi su Fotokluba Maribor koji će kroz predavanje sažeto predstaviti povijest organiziranog fotoamaterstva u Mariboru. Predavanje će održati Branimir Ritonja, predsjednik udruge.

Prvi amaterski fotografski klub u Mariboru osnovan je 1903. godine pod imenom Društvo ljubitelja fotografije – Touring klub. To je samo desetak godina nakon osnivanja fotografskog društva Linked ring u Londonu, odnosno prvog fotoamaterskog društva u Europi uopće, koji je ujedno označio početak i naglo širenje fotoamaterskog pokreta u Engleskoj i Europi. U to vrijeme u Engleskoj je osnovano 256 klubova fotografa amatera, a drugdje u Europi tada su postojala samo 23 fotografska kluba, među kojima je bio i spomenuti mariborski.
Formalno je pod današnjim imenom Fotoklub Maribor ustanovljen u siječnju 1936. godine, i od tada kontuirano djeluje, izuzevši razdoblje Drugog svjetskog rata, sve do danas. Tijekom tih godina klub je znatno utjecao na razvoj umjetničke fotografije u ovom dijelu Europe i u svijetu, a u njemu je odgojen i djelovao je velik broj eminentnih slovenskih amaterskih i profesionalnih fotografa i fotografskih umjetnika.

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa »Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split« koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.