U trećem izdanju Foto utorka gostuje Antun Maračić

U utorak, 22. 3. u 19 sati, u Galeriji fotografije Fotokluba Split održat će se treće izdanje ovogodišnjeg diskurzivnog programa Foto utorak u kojem će gostovati Antun Maračić s predavanjem na temu ''Urban i Grad''.
 
Predavanje će publici približiti umjentičku ostavštinu prerano preminulog i iznimno talentiranog dubrovačkog fotografa, Pave Urbana, koji je poginuo 6. prosinca 1991. Pavo Urban poginuo je nedaleko od Orlandovog stupa od minobacačke granate prilikom fotografiranja intenzivnog granatiranja samog središta Grada. Na fotografijama snimljenim neposredno pred pogibiju zabilježene su brojne granate koje su padale u njegovoj neposrednoj blizini po Stradunu. Sa samog mjesta pogibije nastala je i njegova posljednja fotografija kasnije nazvana "Kamena prašina nad Gradom".
 
Pavo Urban rođen je u Dubrovniku, 1. kolovoza 1968. Fotografijom se počeo baviti u srednjoj školi. Tehnikom izrade fotografije ovladao je sam. Kasnije je postao članom Foto kluba Marin Getaldić u Dubrovniku. U rujnu 1991. godine prijavljuje se na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, na smjer filmsko i TV snimanje. Primljen je na redovni studij školske 1991/92. godine, no zbog napada na Dubrovnik odlučio se vratiti kući, tako da nije dočekao niti izdavanje indeksa. Bilo je to neposredno prije potpune blokade Dubrovnika. Odmah se prijavljuje u dragovoljačke odrede, a već 29. rujna 1991. nalazi se na prvoj crti bojišnice. Tu na bojišnici počinje njegova nova serija, koju je sam nazvao rat-art. Padom Župe Dubrovačke vratio se u Dubrovnik, gdje počinje raditi za Dubrovački vjesnik i Slobodnu Dalmaciju kao ratni reporter. U tom svojstvu zabilježio je i prvi pogodak u povijesnu gradsku jezgru, 26. listopada 1991. Ta fotografija odmah je i objavljena pod nazivom Žena i dijete - bijeg. Ministarstvo informiranja RH, regrutira ga u posebnu dokumentacijsko-informacijsku jedinicu sa zadaćom da fotoaparatom i video kamerom zabilježi ratna razaranja i stradanja Dubrovnika. Svoj je posao obavljao izuzetno sustavno i savjesno. Tako je, u rano jutro 6. prosinca 1991. započeo snimati i najžešći napad na Dubrovnik. Tom prilikom je i poginuo, u svojoj 23. godini.

Antun Maračić rođen je 12. 12. 1950. godine u Novoj Gradiški. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Kao multimedijski umjetnik priredio je više od 50 samostalnih i sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobio je više nagrada za svoj rad, uz ostale i Vjesnikovu nagradu Josip Račić za 2004. godinu. Od 1978. do 1980. član je Radne zajednice umjetnika Podroom. Od 1981. do 1991. te od 1994. do 2000. aktivni je suradnik te voditelj (od 1988.-2000.) Galerije proširenih medija u Zagrebu. Od 1987. do 1990. priredio je niz izložbi u Galeriji AM-M14f/1-Z, u neformalnom prostoru svog stana u Zagrebu. Godine 1991. kratko vrijeme radi kao voditelj Galerije SC, Zagreb.Od 1992. do 1997. bio je voditelj Galerije Zvonimir u Zagrebu, a od 2000. do 2012. ravnatelj je Umjetničke galerije Dubrovnik. Od 2013. do kraja 2017. godine vodi Galeriju Forum u Zagrebu. Autor je mnogih tekstova o umjetnosti – recenzija, kritika, polemika, eseja – objavljenih u dnevnom i periodičnom tisku. Autor je i nekoliko knjiga o svom radu te knjiga-monografija o drugim autorima (Kožarić, Urban, Rončević). Dobitnik je Godišnje nagrade za likovnu kritiku Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA za 2016. godinu, a 2020., u izdanju AICA-e i Durieux-a Zagreb, objavljena mu je knjiga tekstova o umjetnosti pod naslovom  Pro i protiv. Živi u Zagrebu.
 
Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa »Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split« koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.

[NAPOMENA]

Zbog ograničenog kapaciteta i epidemioloških mjera broj posjetitelja je ograničen, a za sudjelovanje je obavezna prijava na info@fotoklubsplit.hr.
Molimo vas da se za sudjelovanje prijavite najkasnije do 21. 3. u 18 sati, a mjesta ćemo rezervirati prema redoslijedu prijava.