Večer splitskih pjesnikinja na 64. Splitskom ljetu

Tri suvremene splitske pjesnikinje Ivana Čagalj, Katja Grcić i Nada Topić, uz moderaciju dramaturga i putopisca Jasena Boke, predstavit će svoj rad, ali i govoriti o poeziji kao književnoj vrsti i njezinu položaju u današnjoj književnoj hijerarhiji. Intermezzo će činiti interpretacija njihove poezije u izvedbi glumice Andrijane Vicković. Poetska večer održat će se u srijedu, 8. kolovoza u 21 sat na Sustipanu, a ulaz je slobodan.

Tri pjesnikinje, tri različite poetike bit će predstavljene na Večeri splitskih pjesnikinja u sklopu 64. Spitskog ljeta, i to u vrlo poetičnom ambijentu – onom sustipanskom. Njihove poetike te stavovi o položaju i ulozi poezije danas samo su neke od tema kojih će se dotaknuti u razgovoru s moderatorom Jasenom Bokom, dok će njihovu poeziju interpretirati glumica Andrijana Vicković, članica ansambla splitskog HNK.

Ivana Čagalj, prevoditeljica i dugogodišnja članica uredništva časopisa Mogućnosti, finalistica književnog natječaja Post scriptum (2016.) te dobitnica nagrade Anđelko Novaković (2016.) svoj je dosadašnji autorski rad objedinila u zbirci pod nazivom Paralaksa, za koji je i primila spomenutu nagradu. U poeziji se dotiče pitanja komunikacije, tijela, duhovnosti, zavičaja i djetinjstva. Trenutno radi kao lektorica za hrvatski jezik i književnost na Šleskom Sveučilištu u Katovicama.

Katja Grcić prevoditeljica je i autorica dviju pjesničkih zbirki, Nosive konstrukcije i Ljeto. Piše kratke priče i dramske tekstove, a 2017. ušla je u uži izbor nagrade Sedmica (za prozni tekst) portala Kritična masa. Pojedine pjesme i ciklusi prevedeni su joj na slovenski, poljski, češki, slovački, engleski i njemački jezik. U pripremi je objava njezina proznog teksta Pisma Ziti. Do sada je sudjelovala u brojnim književnim festivalima i konferencijama, bilo kao autorica, prevoditeljica ili moderatorica.

Književnica, znanstvenica i knjižničarka Nada Topić osim po tri pjesničke zbirke poznata je i kao autorica znanstvene monografije Knjižara Morpurgo u Splitu i knjige kratke proze Male stvari. Našla se u užem izboru za nagrade Risto Ratković i Tin Ujević (2015.), a sjajnu recepciju bilježi i njena posljednja zbirka poezije Bezbroj i druge jednine. Tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na Trećem programu Hrvatskog radija, u domaćim i stranim časopisima (Zarez, Fantom slobode, Poezija, Tema, Sarajevske sveske, Mogućnosti, Kvartal, Panorama...), u zbornicima i na internetskim portalima. Sudjelovala je u nizu književnih programa, festivala, predstavljanja, radionica i panel diskusija kao gošća i/ili moderatorica.