Večer suvremenih splitskih skladatelja na 68. Splitskom ljetu

Večer splitskih suvremenih skladatelja naziv je koncertnog programa suvremene glazbe koji, u okviru 68. Splitskog ljeta, organizira umjetnička organizacija za suvremenu glazbu i likovnu umjetnost ARtHESIS. Na koncertu u Meštrovićevom Kašteletu, u petak 5. kolovoza s početkom u 21 h, će glazbeni ansambl ARtHESIS izvesti skladbe članova ARtHESISa Vlade Sunka, Mirka Krstičevića, Blaženka Juračića i Ivana Božičevića, te gošće Svjetlane Bukvich iz SAD.

ARtHESIS je prošle godine osnovao skladatelj Mirko Krstičević. Osim njega, članovi organizacije su skladatelji suvremene glazbe iz Splita Ivan Božičević, Blaženko Juračić (koji je ujedno i suosnivač), Vlado Sunko, glazbenik Željko Milić te slikari Željko Marović i Jadranka Štrbić Krstičević. Predstojeći koncert prvi je javni nastup projekta ARtHESIS a na njemu će biti izvedeno deset skladbi (sedam od njih praizvedeno) četvorice suvremenih skladatelja koji žive i rade u Splitu. Koncerti s programom isključivo hrvatskih skladatelja pravi su raritet na našoj glazbenoj sceni što ističe unikatnost i vrijednost glazbenog programa s djelima skladatelja iz samo jednog grada.

Večer suvremenih splitskih skladatelja izvodi Ansambl ARtHESIS, koji čine: Loris Grubišić, prva violina; Mislav Salopek, druga violina; Igor Smoday, viola; Vid Veljak, klavir; Zoran Velić, klavir i Ida Bilić, sopran. Večer otvaraju praizvedbe tri skladbe glazbenog pedagoga, dirigenta i skladatelja Vlade Sunka. To su kvintna etida za klavir Dah, Tri Hölderlinove pjesme za visoki glas i klavir, te kvartna etida za klavir Bijeg. Slijede djela Mirka Krstičevića Fragment 205 za klavir solo (prema istoimenom Novalisovomom djelu), praizvedba skladbe U srcu Narnije za klavir solo prema C. C. Lewisovim Kronikama iz Narnije. Slijedi skladba Once you are not a stranger za elektronsku vrpcu i gudački kvartet Svjetlane Bukvich, gošće koncerta iz New Yorka, SAD. Rođena u Sarajevu, Svjetlana Bukvich je jedna od najinovativnijih i najdinamičnijih skladateljica suvremene glazbe u SAD. Potom će ansambl  ARtHESIS odsvirati još jednu praizvedbu, skladbu Sedam glavnih grijeha za klavirski kvintet Blaženka Juračića skladatelja i izvanrednog profesora na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu, rođenog u Mostaru 1972. Praizvedbu će doživjeti i Monkey face, verzija za klavirski kvintet, skladatelja, orguljaša, pijanista, aranžera i jazz-glazbenika Ivana Boževića. Koncertna večer završava skladbom Mirka Krstičevića Ples života za gudački kvartet (treći stavak iz skladbe Mekrilesprema slikama Edvarda Muncha).

 

Kao svoj primarni cilj u organizaciji ARtHESIS  ističu predstavljanje i promociju skladatelja suvremene glazbe iz Splita te povezivanje suvremene glazbe i likovnosti kroz interdisciplinarne projekte. Želja im je i misija, nadalje, potaknuti stvaranje i izvođenje novih skladbi splitskih skladatelja suvremene glazbe kao i doprinijeti raznolikosti suvremene likovne scene u Splitu, drugom najvećem gradu u Hrvatskoj koji se, kažu, ne može pohvaliti dinamičnom i bogatom kulturnom ponudom.