Večeras otvaranje 12. FMFS-a

Ovogodišnji Festival mediteranskog filma Split večeras u 21:30 sati (13. lipnja), u prekrasnom ambijentu ljetnog kina "Bačvice" otvara talijanski film "Sitne ribe" (Piranhas), nagrađen Srebrenim medvjedom na posljednjem Berlinaleu. Adaptacija je to romana "Paranza dei bambini" Roberta Saviana koji zbog svojih fantastičnih knjiga o zloglasnoj mafijaškoj organizaciji Camorri već dugi niz godina živi pod strogom policijskom zaštitom.

Publika u Splitu prva će večeras imati priliku pogledati i film "Dok je trajao Roland Garros" redateljice Snježane Tribuson, koji se prikazuje u sklopu „Ješki“, programa kratkog filma hrvatskih autora.

U programu 12. FMFS-a, koji tradicionalno otvara sezonu uživanja u filmovima na otvorenom, nalazi se 70 naslova iz 32 zemlje, a pažnju posebno plijene novi filmovi trenutno najpoznatijih francuskih glumica Juliette Binoche ("Ona koju zamišljaš") i Isabelle Huppert ("Zlatnu mladež"), te prava poslastica za publiku, spektakl "Loro" Oscarovca Paola Sorrentina.

U konkurenciji za najbolji dugometražni film je i posljednji uradak nedavno preminule ikone europske kinematografije Agnes Varde, a ovogodišnji program splitskog festivala obiluje još nizom uzbudljivih trilera i dokumentaraca iz zemalja Mediterana, ali i Južne Amerike i Švedske, koji su nagrade osvajali na najvažnijim međunarodnim filmskim smotrama.

Kao i svake godine, FMFS posebnu pozornost daje kratkometražnom hrvatskom filmu u programu "Ješke", koji se prikazuju uoči projekcija vrhunskih dugometražnih naslova, čime njihovi redatelji dobiju rijetku priliku da njihove uratke vidi velik broj gledatelja. Uz to, nije im pružen samo prime time termin već se 15 domaćih kratkiša 'bori' za 12 tisuća kuna, najveću novčanu nagradu koju jedan hrvatski filmski festival dodjeljuje ovom filmskom žanru.

Sve ovo više je nego dovoljan razlog da ljeto dočekate na FMFS-u, uz more, ispod borova, sve do 22. lipnja pričajući i plešući s glumcima, redateljima i ostalim ljubiteljima sedme umjetnosti.

Pojedinačne ulaznice prodaju se po cijeni od tek 25 kuna za filmove u ljetnom kinu „Bačvice“, te 20 kuna za projekcije u „Zlatnim vratima“. Projekcije na trećoj lokaciji festivala koja se otvara u petak, pored Doma mladih, u potpunosti su besplatne!