Verdijev Ernani premijerno u HNK Split

Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će u subotu 5. ožujka izvesti operu Ernani Giuseppea Verdija. Orkestrom, zborom i solistima ravnat će maestro Ivo Lipanović, a predstavu režira redatelj svjetskog ugleda Giancarlo del Monaco.  Naslovnu ulogu tumače tenori Domagoj Dorotić i Roberto Iuliano, u jednoj od najtežih uloga dramskog koloraturnog soprana pred splitskom publikom ponovo nastupa svjetski poznata Lana Kos, velika uloga španjolskog kralja Don Carla pripala je Ventseslavu Anastasovu, a u jednoj od najsnažnijih verdijanskih basovskih rola pojavljuje se nacionalni operni prvak Ivica Čikeš.

Činjenica da je Ernani, u usporedbi s desetak najizvođenijih njegovih opera, razmjerno rijetko postavljan na scenu čini draž njegova postavljanja to većim za operne zaljubljenike. Jer, po riječima Marije Barbieri  “jednostavnost, poticajnost, zanos, mladenački polet, obilje melodija i svježina melodike, nekoliko najljepših talijanskih opernih arija, prelijepi ansambl prizori i povrh svega završni tercet“ snažni su aduti opere. S Ernanijem Verdi se odlučno odmaknuo od uzvišenih briga i patnji naroda i zajednica te okrenuo svijetu strasnog individualizma. Gledano glazbeno-scenski, njegova se pozornost koncentrira na mogućnosti glazbene karakterizacije, a posebno - u okviru dramske situacije u kojoj se trojica muškaraca udvaraju jednoj ženi - na izražajne kvalitete muških solističkih uloga. Ernani stvara arhetip za cijelu opernu tradiciju: tenor je mladenački ljubavnik koji pati, bas je stari bezobzirni egoist, a bariton je u razdoru  između nježnosti i nasilja, između vlastitih prohtjeva i idealističkih nagnuća.

Giancarlo del Monaco jedan je od najvažnijih i najtraženijih opernih redatelja svoje generacije. Režirao je u najvećim opernim teatrima, od milanske Scale do njujorškog Maetropolitana, surađujući s najvažnijim dirigentima i scenografima opernog svijeta. Mlada hrvatska sopranistica Lana Kos ostvarila je čitav niz zapaženih uloga u kazalištima širom svijeta, a treća je hrvatska operna pjevačica, nakon Biserke Cvejić i Ljiljane Molnar Talajić, koja je pjevala u veronskoj Areni. Tenor Roberto Iuliani, koji po prvi put nastupa u Splitu, zavidnu karijeru gradi zapaženim nastupima u uglednim talijanskim i svjetskim opernim pozornicama. Bugarski bariton Ventseslav Anastasov, već poznat splitskoj opernoj publici iz nastupa u Samsonu i Dalili, pjevač je s iskustvom nastupa na, između ostalih, pozornici njujorškog Metropolitana. Nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš i tenor Domagoj Dorotić  imena su koje splitskoj i hrvatskoj opernoj javnosti nije potrebno posebno predstavljati.

Premijerna izvedba u subotu 5. ožujka počinje u 20 sati, a prve reprizne izvedbe planirane su za 8, 10, 12, 21. i 23. ožujka, sve s početkom u 19:30.