Započinje 11. izdanje MAGfestivala

Od 27. kolovoza do 5. rujna u Splitu će se održati 11. izdanje festivala komorne glazbe MAG. Radi se o festivalu koji organizira Udruga mladih akademskih glazbenika MAG i Muzej grada Splita i koji je u svojih prvih deset godina redovito punio Gotičku dvoranu Muzeja. Iako okolnosti ove godine nalažu manje publike, organizatori su sretni što tradicija festivala ostaje neprekinuta i što će publika, iako u nešto manjem broju, ipak moći uživati u probranim djelima koja će izvoditi vrhunski glazbenici. Umjetnički voditelji festivala Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy te predsjednik Udruge mladih akademskih glazbenika i producent festivala, mladi violinist Luka Jadrić, pobrinuli su se da festival i u novonastalim uvjetima zadrži visoki standard u organizaciji i programu.

Kako svima tako i nama, pa je organizacija ovogodišnjeg MAGfestivala za sve nas sasvim novo iskustvo. Festival je u svojih prvih deset godina stekao jedan cijenjen status među publikom i zato smo prezadovoljni što ćemo održati kontinuitet na istom tragu kao i dosadašnjih godina, da nastupe najbolji mladi akademski glazbenici uz podršku renomiranih starijih kolega iz Hrvatske i inozemstva“, rekao je Luka Jadrić.

Ono što je posebnost ovog festivala je to što je ove godine 250. obljetnica rođenja Beethovena pa ćemo to obilježiti na dva koncerta. Obilježit ćemo i 10. godišnjicu osnutka Splitskog gitarističkog kvarteta i to besplatnim koncertom u Vestibulu što će biti poklon gradu Splitu i našoj publici“, istaknuo je producent festivala.

MAGfestival kao i prijašnjih godina daje na važnosti hrvatskim skladateljima, pa će se tijekom festivala izvoditi i njihova brojna djela. Za festivalski ansambl na pozornici će istovremeno biti i klavir, čembalo i marimba, a program koji se svira na otvaranju je atraktivan, ali se ne izvodi često.

Treba spomenuti da festival daje priliku za afirmaciju i novim ansablima pa će tako nastupiti Trio Laurus, riječki trio sastavljen od klavira, flaute i violončela.

MAGfestival prvi je splitski festival komorne glazbe koji nudi spoj glazbenog i likovnog doživljaja. Naime, MAGfestival održava se u gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, jedinstvenoj takve vrste u Hrvatskoj, a posjetitelji festivala kupnjom ulaznice dobivaju mogućnost posjeta Muzeju grada Splita i stalnom postavu Galerije Emanuela Vidovića. Tijekom prvih deset godina na MAG festivalu nastupilo je više od 300 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja.

Ove će godine biti održano pet koncerata. Cijena festivalska ulaznica za sve koncerte iznosi 100kn, dok je cijena pojedinačne ulaznice za svaku koncertnu večer 40kn Ulaznice se kupuju na recepciji Muzeja grada Splita.

 

PROGRAM: 

Festivalski ansambl
Četvrtak 27. kolovoza u 20:00, Muzej grada Splita

Hrvatski gudački kvartet
Subota 29. kolovoza u 20:00, Muzej grada Splita

Splitski gitaristički kvartet
Ponedjeljak 31. kolovoza u 19:30, Vestibul

Milanski kvartet saksofona
Četvrtak 03. rujna u 20:00, Muzej grada Splita

Trio Laurus
Subota 05. rujna u 20:00, Muzej grada Splita

Više informacija dostupno je na službenoj stranici festivala magfestivalsplit.com te na službenoj stranici Udruge www.udrugamag.com.