Završio 10. Platformat

Jedini splitski festival nezavisne kulture Platformat i ove je godine dokazao kako su Dom mladih i scena nezavisne kulture i umjetnost u Splitu itekako živi.

Deseto izdanje Platformata tijekom deseta dana trajanja festivala ugostilo je brojne umjetnike splitske i hrvatske scene, ali i poneke inozemne goste.

Predstave, projekcije filmova, izložbe, skate contest, radionice, kviz, edukacije, predavanja, tribine te dj večeri i koncerti svakodnevno su privlačili svoju publiku. Koncerti bendova RØLØ, From another mother, Porto morto i DB Indoš & Trobecove krušne peći, kao i KLFM-ovi dj-evi te dj Demian (aka Mrle) zabavljali su splićane u večernjih satima festivala.

Festival je pokazao kako je stigla nova generacija, mlada, energična i otvorena, spremna na participativno sudjelovanje u stvaranju programa u Domu mladih. Pokazali su to ne samo kao gledatelji programa već i volontirajući na festivalu.

“Platformat je jedno od boljih iskustava koje sam doživila. Bilo je toliko toga za vidjet, od urbane kulture preko mnoštva filmova pa do buba i zmija. Uz zabavu i nešto rada sam našla nova prijateljstva, što mislim da je jedna od važnijih stvari za reći. Nažalost Platformat je trajao samo 10 dana, ali jedva čekam iduću godinu da se sve ovo ponovi.“ Michelle

Dokaz je to kako je u Domu mladih publika mnogo više od samih gledatelja i pasivnih korisnika, ona je i aktivni sudionik. Zato se o uključivanju građana i demokratizaciji Doma mladih kao javnog resursa pričalo i na tribini u sklopu Platformata na kojoj se raspravljalo o dokumentu Kodeksa dobre prakse uspostave i funkcioniranja civilno-javnog partnerstva. Kodeks donosi preporuke i smjernice za uspostavu civilno-javnog partnerstva što zapravo podrazumijeva dijeljenu odgovornost za prostor i sadržaje između civilnog društva i javne uprave, ali i među korisnicima prostora.

Platformat je definitivno prezentirao drugačiju kulturnu ponudu koja se producira u Domu mladih i time učvrstio položaj Splita na mapi svjetskih urbanih centara koji nude suvremene poglede i pristupe kulturi.

Fotografije: Damira Kalajžić i Marita Bulimbašić

_

Platformat se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita, Grada Zagreba, Pogona i Split parkinga. Platformu Doma mladih podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

__

Platforma Doma mladih je zagovaračka platforma na lokalnoj razini - neprofitna, nestranačka i participativna inicijativa za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih/za mlade. Članice Platforme Doma mladih su Info zona, Kino klub Split, KLFM radio u zajednici, Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture queerANarchive, Kulturno umjetničko udruga Uzgon, Mavena – 36 njezinih čuda, Cirkus Kolektiv - udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse, Platforma 9.81 – institut za istraživanja u arhitekturi, Kolektiv Style Force – udruga za kulturu i novoscenski pokret, Udruga mladih za promicanje aktivizma Aktivist, Udruga za suvremeni ples i pokret Tiramola, Pričigin, Skateboard klub Kolo, Underground Society, Momentum i Permakultura Dalmacija.