Zgodne žene spašavaju stvar 2017.

„Zgodne žene spašavaju stvar“ peto je izdanje festivala, namijenjenog promociji ženskog stvaralaštva te kreiranja i propitivanja kulturnog i umjetničkog djelovanja iz feminističke perspektive.

Ovogodišnji program donosi dva događaja, predstavljanje zbirke priča “O ljubavi, batinama i revoluciji” autorice Nore Verde i umjetničke akcije “Živa knjižara” kojom se želi upozoriti na odnos prema književnosti i kulturi u lokalnoj zajednici. Ove godine festival „Zgodne žene spašavaju stvar“ se odvija u suradnji s udrugom “Info zona”.

Program:
Petak, 03.11., Caffe bar Chilton, 21:00h

Predstavljanje zbirke priča ‘O ljubavi, batinama i revoluciji’ autorice Nore Verde. Treće prozno izdanje obuvaća priče žena različitih dobi i životnih iskustava oko tema ljubavi, nasilja i revolucije, svakodnevnih otpora i prkosa kao alata za preživljavanje i življenje.

Subota, 04.11., Pjaca (Ispred knjižare Morpurgo), 12:00h
Živa knjižara

Unatoč obećanjima da će najstarija knjižara u gradu Splitu i jedna od najdugovječnijih uopće otvoriti svoja vrata u rujnu, to se nije dogodilo i nema najava da će se dogoditi. Grad koji je nekoć imao čak sedam knjižara u uskom krugu oko Pjace danas je grad u kojem se knjige jedva pronalaze. Kako bi upozorili na pogubnu praksu sužavanja prostora za kulturu i njegovog ustupljivanja komercijalnim i turističkim djelatnostima, Skribonauti organiziraju Živu biblioteku pred knjižarom Morpurgo u subotu, 04.11., u 12 sati, da barem jedan dan ponovo povežu knjižaru s gradom i grad s knjigom.
U sklopu Žive knjižare moći ćete ‘posuditi’:
Nadu Topić
Autorica knjige “Knjižara Morpurgo u Splitu (1860.–1947.) i razvoj kulture čitanja” pružit će kratki uvod u povijest knjižare te nam pokazati zašto je knjižara Morpurgo bila i ostala važni centar kulture u Splitu. Autorica će s nama podijeliti i ulomak iz svoje hvaljenje
knjige “Male stvari”.
Noru Verde koja će pročitati priču iz svoje
najnovije zbirke “O ljubavi, batinama i revoluciji”.
Mariju Rakić Mimicu, dobitnicu Nagrade Prozak koja će čitati priču iz svog iščekivanog prvijenca.

*Napomena: osnovno pravilo Žive knjižare je to da su sva pitanja dobrodošla, zato pitajte!