Zgodne žene spašavaju stvar 2018.

Šesto izdanje festivala “Zgodne žene spašavaju stvar” ovog se ljeta prvi put održava na dvije lokacije. Festival se iz Splita seli i na Biševo u sklopu inicijative oživljavanja najudačjenijeg naseljenog pučinskog otoka i prvog predstavljanja buduće rezidencije za pisce i spisateljice.

Festival otvaramo uličnom akcijom koja će kroz poeziju podsjetiti na problem zatvaranja najstarije splitske knjižare, knjižare Morpurguo. U suradnji s Marvlvs književnim i jazz barom ugostit ćemo dvije dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike, Mariju Deajnović i Irenu Delonga Nešić, kroz koncept unakrsnog intervjua. Za kraj festivala selimo se na otok Biševo gdje ćemo predstaviti budući rezidencijalni program za autore/ice.

Ove godine nudimo, dakle, nešto staro, nešto novo, red akcije, red poezije, red proze, malo mora, puno književnosti - sve s ciljem stvaranja programa koji je svjestan prostora u kojem se odvija, koji nudi sadržaje koji propituju književnosti u različitim kontekstima, ali prije svega nudi prostor za uživanje u istraživanju novih mogućnosti u spoju kulture i društvenog angažmana.

PROGRAM:

23.08. Vratite nam knjižaru! - ad hoc akcija ispred knjižare Morpurgo

24.08. 19:00, Goranovke se pitaju - večer poezije, Marvlvs Library Jazz Bar

25.08., 18:30, Čitanje moru!, Poje, otok Biševo