Zondo: Regiji treba festival koji će staviti video formu na pijedestal koji zaslužuje

Redateljska scena glazbenih spotova u Hrvatskoj na solidnim je nogama, ako je suditi po broju prijavljenih na prvom Split spot festivalu. Kreative ne nedostaje u više od 200 prijavljenih, a 30 nominiranih redatelja koji konkuriraju za nagrade svojevrsna su retrospektiva rada industrije u protekloj godini. Nagrade za kreativu prate i splitski band Dječake, glazbenu poslasticu za sve posjetitelje Tvrđave Gripe u subotu 31. svibnja. Osim što se bave glazbom, bave se i produkcijom. Jedan od njihovih članova, Zondo, diplomant je sa splitskog UMAS-a, a uz Milana Latkovića odgovoran je za režiju i scenarij nagrađenih spotova Dječaka za pjesme „Lovrinac“ i „Kamiondžije“.

Dječaci su do sada snimili 12 spotova, među kojima su i dva nagrađena. O kojim nagradama je riječ?
Dva puta smo dobili zlatni grudnjak na internacionalnom festivalu kreativnih komunikacija Magdalena u kategoriji music video. Dobar je to festival, održava se u Mariboru, jedini takav u regiji, više je usmjeren na grafički dizajn, ali ima i par video kategorija. Dobili smo grudnjake za Kamiondžije i Lovrinac.

Prvi spot objavili ste 2007. godine za pjesmu „Kralj ribara“ s albuma prvijenca „Drama“, u sedam godina koliko je prošlo do danas vjerojatno možete složiti malu zbirku anegdota sa snimanja, koje su tebi ostale u sjećanju?
Neću zaboraviti kada smo došli u Zadar s hrpom opreme i žena da snimamo spot za "Punjene paprike" na Pozdravu Suncu, pa nas je granična policija otjerala. Tjednima prije smo pokušavali dobiti dozvolu za snimanje od zadarske uprave, na kraju smo to odlučili učiniti uz prešutno odobrenje koje nije ništa vrijedilo policiji. Kasnije smo snimali te Paprike u Splitu s novim scenarijem...

 

Ovako na prvu rekla bih da iza spota za pjesmu „Narodna“ stoji dobra priča…
Stoji višesatno kašnjenje, živčanost, prijetnje odustajanjem, snimatelj Miki s temperaturom na lijekovima, jedno zaklano janje, dobri seljani, njihova djeca koja su nam zakidala janjetinu i hrpa narakijanih likova u košuljama iz second handa. U osnovi, dok nismo sjeli tamo i počeli pit, dok smo gledali janje kako se vrti, činilo se da neće dobro završiti, a možda ni početi.

Kako u Dječaka funkcionira kreativni proces stvaranja spota?
Pjesma diktira spot, a onda i spot diktira spot, u smislu da naša ograničenja u budžetu diktiraju koje smo ideje u mogućnosti sprovesti u djelo. Ideje samo ono sjednemo i smislimo, pričamo o tome i nasmijavamo sami sebe.

Koji ti je najdraži spot Dječaka?
Ne znam je li mi najdraži, teško mi se odlučiti, ali spomenut ću "MIRIS" jer je ljepota i srećica zauvijek.

Tko je najbolji glumac od vas trojice?
U nijednom spotu nismo trebali glumiti, jer igramo sebe. Generalno svi smo loši glumci kad pokušavamo.

Snimate li sad kakav spot?
Zajebalo nas je vrijeme prošli vikend, ali odmah nakon festivala snimamo video za još neobjavljeni singl STRUJA, prvu pjesmu koja će se moći čuti s našeg novog albuma. Snimamo video u suradnji s KUD-om Pleter iz Dugopolja, preodlični ljudi, uz njihovu pomoć vraćamo se prirodi.

Dobar spot može spasiti lošu pjesmu, može li dobra pjesma spasiti loš spot?

- Dobra pjesma uvijek spašava samu sebe i sve oko sebe, ona može postojati i bez spota, ili ju on može umrljati, ali kad joj odličan spot da nadogradnju, to je jedna potpuno nova razina doživljaja.

Rozga, Severina ili Kerum, koga bi u spotu?
Ne znam s kojom namjenom, al' aj Seve, jer je zanimljivija od drugih i daje se uvijek 100 posto.

Bliži se i Split spot festival, iščekujete li s nestrpljenjem nastup nakon svih tih spotova?
Bit će projekcija 30 spotova, dodjela nagrada i onda koncert. Bit će e dobro, imat ćemo se vremena napiti. Bit će k'o kad sjedimo na kauču, gledamo CMC u kinu i pijemo prije izlaska.

Trebaju li Splitu više cruiseri ili ovakav festival?
Cruiseri i novac. Festival nije presudan za Split koliko je bitan za sve ljude koji rade video spotove i čiji je rad dosad stavljan na marginu na nagradama poput Porina i Dana hrvatskog filma. Regiji treba festival koji će staviti tu video formu na pijedestal koji zaslužuje. Najgledaniji video sadržaji na internetu danas su glazbeni video spotovi, nezamislivo je izbaciti singl bez spota.

Sad kako polako opada utjecaj televizije, na internetu se ne može ljude šopati pop kulturom, oni sami nalaze ono najzanimljivije za vidjeti i čuti, zato je kvalitetan video za pjesmu važniji nego ikad. Spotovi su jedna od najeksponiranijih formi umjetnosti i zaslužuju i ozbiljnu pozornost i nagrađivanje izvrsnosti.

Split je poznat kao izuzetno glazbeno talentiran grad i nema prirodnije lokacije za ovakav festival od Splita, ni samo ime ne može biti prirodnije za jedan festival spotova.