Dina Levačić prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala cijeli krug oko Manhattana

U nedjelju, 25. lipnja 2017. Dina Levačić je postala prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala cijeli krug oko Manhattana (46km).

Plivalo se od južnog rta u čijoj blizini su nekada bile srušene zgrade Svjetskog trgovačkog centra, uz East river, rijekom Harlem i na kraju kroz rijeku Hudson. Pritom se prolazilo ispod 20 mostova koji povezuju Manhattan sa ostalim dijelovima New Yorka.

Među njima su napoznatiji Brooklinski most i najduži George Washington most koji povezuje Manhattan sa New Jersyjem.

Dina je krenula nešto prije 9:00h po lokalnom vremenu, po East riveru i Hudsonu je sve išlo bez problema, s tim da je u tom dijelu trebalo paziti na čudljive riječne struje na koje su upozorili organizatori.

Nakon ulaska u rijeku Hudson, vrijeme se naglo pogoršalo, digao se vjetar i valovi koji su dosta otežavali plivanje.

Ipak, bez obzira na poteškoće, Dina je završila svoje plivanje na mjestu odakle je i krenula, njeno službeno izmjereno vijeme je 7:33:50.

Veliku potporu (smještaj i sve ostalo u New Yorku) pružila je iseljenička obitelj Antićev, porijeklom sa otoka Ista, odakle i Dina vuče korijene.

 

Ovo preplivavanje je početak projekta Trostruka kruna u sklopu kojeg je postala prva osoba iz Hrvatske koje je otplivala oko Manhattana, prva koja će otplivati od otoka Catalina do Los Angelesa (34km u kolovozu) i prva Hrvatica preko La Mancha (34km u rujnu).

 

Nekoliko podataka o Dini

Prebivalište: Mravince (Solin)
Klub: Klub daljinskog plivanja Split
Godina rođenja: 1996.
Studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu