Kreće rekordni Torcida kup, Ibro dovodi Džeku

Od sutra igralište u Vukovarskoj ulici ponovno će, na mjesec dana, biti Meka za sve ljubitelje malog nogometa. Počinje jubilarno 20. izdanje Torcida kupa, a ždrijeb istog održan je ispod legendarne stare murve na Starom placu. Megapopularno malonogometno natjecanje ove je godine privuklo rekordan broj momčadi - 154, što je za deset više nego lani, kada je također bio oboren rekord. U konkurenciji mladih nastupa 131 momčad, a kod veterana 23.

Asistenti u ceremoniji ždrijebanja bili su vlasnici Hajdučkog srca, Senijad Ibričić i Vladimir Balić, koji će i sami nastupiti na turniru. Ibričić, koji je do prije nekoliko dana bio u Brazilu na Mundijalu, ostavio je otvorenom dvojbu glede momčadi za koju će nastupiti. Još se ne zna hoće li to biti Hercegovac Visoko potkrovlje, za koji je nastupio lani, ili Gemištari. Popularni Ibro ipak je otkrio kako će sigurno nastupiti njegov suigrač iz reprezentacije Edin Džeko, koji je lani također nosio dres Hercegovca.

U konkurenciji mladih prvo će se odigrati tri utakmice pretkola kako bi, kao na teniskim Grand Slamovima, ostalo 128 momčadi. Nakon toga kreću susreti prvog kola. Nositelja i povlaštenih u ždrijebu nije bilo, svi su bili u istom bubnju. Tako se već u prvom kolu sastaju branitelj naslova Torcida Ražine i Torcida Istok, za koju bi trebali igrati poznati malonogometni asovi poput Nikole Tomičića, Andrije Bogdanovića i Ive Jukića. No, i Ražine su lani imale Jakova Grcića, Franka Jelovčića, Alena Protegu...Sve u svemu, to bi trebao biti pravi spektakl i svakako jedan od najiščekivanijih duela prvog kola.

Veterani kreću sredinom srpnja, a i ove će se godine u tom dijelu turnira nadmetati momčad Hajduk.hr, čiji je suparnik u prvom kolu CB Sea Wolf Split. Veliki interes izazvat će i okršaj lanjskog pobjednika momčadi Varoš stari i Fast Fooda Popay, čija je momčad tri puta osvojila turnir mladih (2003., 2005. i 2011.) i jednom turnir veterana (2012.).

U lanjskom finalu mladih Torcida Ražine svladala je Torcidu Mertojak 2:1 i tako joj nanijela drugi uzastopni poraz u finalu. Navijači Mertojaka, među ostalima, svake godine naprave pravi štimung na utakmicama svojih ljubimaca, no ove će se godine svi zajedno morati suzdržati od bacanja pirotehničkih sredstava na teren.

Organizator: Bez bacanja baklji!

Naime, ove godine turnir se prvi put igra na PVC podlozi. Riječ je o podlozi naziva "Gridcourt", koju je darovala tvrtka iz Zagreba. Organizatori kažu kako su prednosti podloge te što se brzo suši poslije kiše, predviđena je baš za vanjske betonske terene te bi trebala doprinijeti većoj sigurnosti igrača, tj. manjem broju ozljeda. Teren će biti manjih dimenzija nego prije (40x20 umjesto 42x23), a organizatori vjeruju kako će podloga pomoći "kvartovskim" ekipama da budu konkurentnije te da utakmice budu izjednačenije. Podloga se vlasniku mora vratiti neoštećena, pa organizatori mole navijače da se suzdrže od bacanja baklji i ostalih pirotehničkih sredstava na teren.

U mjesec dana održavanja lanjskog izdanja Torcida kupa teren u Vukovarskoj ulici posjetilo je ukupno oko 50.000 gledatelja, a samo finale privuklo je preko 5.000 poklonika ove igre koji su mogli uživati u napetoj utakmici i fantastičnom dekoru na tribinama. Uz novu podlogu, još više momčadi i uobičajeno veliki broj (malo)nogometnih zvijezda, jubilarno 20. izdanje Torcida kupa trebalo bi biti najspektakularnije do sada.
 

Raspored za prvi dan turnira, srijedu 2. srpnja:
Torcida igralište - Pasje popodne (19 sati), Papić tours - NK Lopovi (20), MNK Okruk - Liverpool (21), CB Brand Solin - Ericsson Nikola Tesla (22), Genius - Fitness Joker (23).