Naš Hajduk predstavio EU projekt "(Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja"

Udruga Naš Hajduk zajedno s još šest partnera predstavila je danas u kino-dvorani stadiona Poljud projekt "(Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja". Tim se projektom NH kao nositelj i ostali subjekti kao partneri natječu u sklopu Europskog socijalnog fonda i programa "Podrška razvoju partnerstva organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa", a vrijednost navedenog projekta je 1.199.667,90 kuna.

 

Projekt je osmišljen u suradnji s Gradom Splitom, Ekonomskim i Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Splitu, Odjelom za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Splitskim sveučilišnim sportskim savezom te Udrugom Nogomet Plus, a prezentiran je u ovom kratkom filmu.

 

U ime udruge Naš Hajduk o važnosti projekta i potencijalnim dobitima ako prođe na natječaju govorio je Tomislav Mikulić, voditelj projekta Udruge Naš Hajduk:

 

  • „Ova aplikacija pokazatelj je rasta Našeg Hajduka. Od 2011. i opće skepse oko ovog modela nadziranja rada Kluba, do prijave projekta za EU fondove s akademskom zajednicom. Projekt se kao uspješan način rješavanja javnog dobra proučavao i na prestižnom fakultetu u Parizu. Ovaj projekt i sve naše aktivnosti u budućnosti prožete su s ključnom etapom otkupa dionica – Za sva vrimena!. Tako će i u ovom EU projektu biti sadržana priča oko tematskog parka posvećenog donatorima, kao i ideja uređenja poljudskog prstena.“

 

Je li projekt prošao na natječaju znat će se u jesen ove godine, a ako prođe u njegovoj realizaciji sudjelovati će 6 profesora, 40 studenata i brojni predstavnici organizacija civilnog društva. Dodatno 52 volontera odradit će preko 4.000 volonterskih sati u ovom partnerstvu brojnih pravnih subjekata iz različitih sektora (javni, privatni, civilni, akademski) koje povezuje ljubav prema Hajduku.

 

Upravo ovom “hajdučkom suradnjom” pokušat će uspostaviti i promovirati partnerstva visokoobrazovanih ustanova i organizacija civilnog društva te društveno korisno učenje kao učinkovit način povezivanja studenata i profesora s organizacijama civilnog društva i širom društvenom zajednicom. Uz to ovo je i „alat“ za osobni razvoj mladih ljudi u cilju stjecanja kompetencija za aktivno građanstvo, napredno učenje i buduće zapošljavanje.

 

Svaka od visokoobrazovnih ustanova sudjelovat će u provedbi programa mentorstva koji treba doprinijeti rješavanju jednog od javnih problema:

(Hajdučka) demokracija se isplati ima za cilj povećanje demokratske kulture te društvenog i volonterskog angažmana među mladima, a provest će se u okviru Odjela za sociologiju u Zadru.

 

Živimo Hajduk je program mentorstva u okviru Kineziološkog fakulteta koji bi trebao donijeti povećanje tjelesne aktivnosti kod građana Splita te povećanom broju stručnih volontera u sportu tako što će se organizirati Hajdučke igre, odnosno natjecanja u različitim sportovima.

 

Program mentorstva (Hajdučki) turizam – prilika za zapošljavanje i razvoj provest će se u okviru Ekonomskog fakulteta, a ima za cilj povećanje zaposlenosti među mladima i ekonomski razvoj Grada Splita. U funkciji razvoja turističke ponude Grad Split već je ranije osmislio projekt Split – mjesto dodira sporta i kulture koji obuhvaća uspostavu Muzeja Poljuda i interpretacijskog centra Hajduka; te arhitektonsku baštinu Poljuda. Naš Hajduk prepoznao je njegovu važnost, te će se ova dva projekta međusobno isprepletati kao dio šireg plana uređenja poljudskog prstena.

 

Taj plan uređenja podrazumijeva obogaćivanje turističke ponude, odnosno različite aspekte sportsko-kulturnog turizma u sklopu kojeg će jedan od elemenata biti i tematski park s imenima donatora u projektu „Za sva vrimena!“. Krajnji rezultat mora biti poljudski prsten na ponos svim građanima Grada Splita i članovima Hajduka, kao i obogaćivanje turističke ponude kroz jedan od simbola ne samo Splita nego i cijele regije.