Projekt udruge Naš Hajduk je evidentan zamašnjak društvenim procesima

Velika vijećnica u Banovini bila je mjesto uvodnog sastanka udruge Naš Hajduk i partnera Grada Splita, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Odsjeka za sociologiju Sveučilišta u Zadru i udruge Nogomet plus te suradnika iz Splitskog sveučilišnog sportskog saveza u sklopu projekta „(Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja“.

Riječ je o konceptu partnerstva različitih sektora (javni, civilni, akademski) koje povezuje ljubav prema Hajduku, a koji spaja naizgled nespojivo i shodno tome omogućuje brojne društveno korisne suradnje na različitim poljima.

U sklopu projekta bit će osmišljena i realizirana tri programa mentorstva u koja će biti uključeno šest profesora, minimalno 40 studenata i 52 volontera te će se na temelju društveno korisnog učenja nastojati poboljšati demokratska kultura i volonterski angažman, zaposlenost i tjelesna aktivnost kod mladih kao i povećati broj stručnih volontera i edukacija u sportu.

Pročelnica Grada Splita za međunarodne i EU projekte Ana Jerkunica pozdravila je inicijativu te naglasila kako je projekt Udruge Naš Hajduk evidentan zamašnjak društvenim procesima koje je Grad Split prepoznao kao motor razvoja lokalne zajednice u kojima različiti dionici doprinose općem društvenom razvoju te kako će Grad i ubuduće podupirati ovakve inicijative.

Voditelj projekta Darko Čop istaknuo je važnost uključivanja lokalne zajednice i značaj volonterstva koji je sam po sebi kamen temeljac udruge Naš Hajduk, dok Tomislav Mikulić, dizajner metodologije, projekt vidi prirodni nastavak djelovanja Našeg Hajduka koji je prethodno realiziranim aktivnostima kao i onima koji su u tijeku poput „Za sva vrimena“ i s njim povezanim tematskom parkom potvrdio svoju značajnu društvenu ulogu.

Marko Erceg, profesor na Kineziološkom fakultetu, naglasio je kako je program mentorstva “Živimo Hajduk” od iznimne važnosti s obzirom na ciljanu skupinu – osnovnoškolsku djecu. Naime, prema istraživanjima Kineziološkog fakulteta, samo je 35% ljudi sportski aktivno u gradu Splitu, što je poražavajući podatak s obzirom na EU prosjek koji iznosi preko 60%. Intencija ovog projekta je od malih nogu ugraditi najmlađima sportske afinitete.

Zadovoljstvo projektnim partnerstvom u kojem je program mentorstva “Hajdučki turizam – prilika za zapošljavanje i razvoj” idealna platforma za studente koji će kroz praksu i sudjelovanje u projektnim aktivnostima steći dodatne vještine potrebne za njihov profesionalni razvoj, poglavito u kontekstu Hajduka kao turističkog potencijala i resursa, izrazila je profesorica Ivana Bilića s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

 

Profesor sociologije na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo istaknuo je kako će se kroz program mentorstva “Hajdučka demokracija se isplati” educirati i promovirati volonterstvo te izravna demokracija kao oblika društvenog aktivizma koji može dovesti do pozitivnih promjena. Također je naglasio kvantitativno i kvalitativno istraživanje koje će se provoditi kao alat znanstvene metode.

Karlo Propadalo je izrazio zadovoljstvo što je rad volontera udruge Nogomet plus prepoznat od strane udruge Naš Hajduk i akademske zajednice te što će isti imati priliku aktivno doprinijeti realizaciji ciljeva projekta.

Projekt vrijedan 1.102. 880,50 kn je financiran iz Europskog socijalnog fonda i trajat će narednih 18 mjeseci.

FOTO: Grad Split