Slavlje Hajduka u Irskoj obilježio najmlađi debitant u povijesti

Oba splitska nogometna prvoligaša ostvarila su pobjede u prvim utakmicama drugog pretkola Europske lige. Hajduk je na gostovanju u Dundalku kod istoimenog suparnika pobijedio 2:0 golovima Caktaša i Vlašića (najmlađi debitant u povijesti Hajduka), dok je Split u Parku mladeži dvama pogocima u završnici s 2:1 nadvisio izraelski Hapoel Be'er Shevu.

Na umjetnoj travi stadiona Oriel Park pred 3.000 gledatelja, od čega 200-ak Torcidaša, Hajduk je krenuo vodstvom već u devetoj minuti. Vršajević je ubacio s desne strane, a Caktaš glavom s pet metara zatresao mrežu domaćih. Nedugo zatim Gotal je pucao pored stative. Vodeća momčad irskog prvenstva počela je preuzimati inicijativu te je u 25. minuti bila jako blizu izjednačenja - Hoban je uzdrmao stativu vratara Stipice. U završnici prvog dijela triput je prijetio Towell, ali rezultat je ostao isti.

Otvaranje drugog dijela pripalo je Bilima. Na odbijenu loptu nakon šuta Maglice Gotal je pucao preko gola. Nešto kasnije pucao je i Vršajević, ali ni on nije bio precizan. Iz igre je ubrzo izašao Maglica, a ušao Anđelković kako bi očvrsnuo vezni red. Dundalk je krenuo po izjednačenje, ali je teško stvarao prilike. Stvorio ju je zato Hajduk i realizirao. Bilo je to u 73. minuti kada je Kouassi ubacio za Vlašića, a ovaj iz voleja sa 7-8 metara pogodio za 2:0. Sa 16 godina i devet mjeseci brat proslavljene atletičarke Blanke Vlašić najmlađi je debitant u seniorskoj momčadi Hajduka ikad.

Neugodni Hoban opet je bio blizu pogotku, u 78. minuti, i bila je to posljednja prava šansa Dundalka u susretu. Hajduk je do kraja susreta bez većih problema sačuvao prednost koja mu gotovo sigurno jamči prolaz u sljedeću rundu. Uzvrat je za točno sedam dana, 24. srpnja na Poljudu. Prije toga momčad Igora Tudora u nedjelju 20. srpnja u 21 sat na svom stadionu otvara novu sezonu MAXtv Prve lige protiv Istre.

Dundalk - Hajduk 0:2 (0:1)
Prva utakmica drugog pretkola Europske lige
Dundalk, Oriel Park, 3.000 gledatelja
Sudac: Markus Hameter (Austrija)
Strijelci: Caktaš 0:1 (9'), Vlašić 0:2 (73')
Žuti kartoni: Shields, Massey; Caktaš, Kouassi

Dundalk: Cherrie, Gannon, Boyle, Gartland, Massey, Shields (od 71. Higgins), Towell, Horgan (od 81. McMillan), Mountney (od 56. McDermott), Meenan, Hoban.

Hajduk: Stipica, Vršajević, Maloča, Milović, Milić, Vlašić, Bradarić (od 80. Maloku), Caktaš, Kouassi (od 78. Bašić), Gotal, Maglica (od 57. Anđelković).


Foto: Miro Gabela / hajduk.hr

****

Split je pak na "svoj" način, iz prekida, zabio dva gola i preokrenuo vodstvo Hapoela iz 31. minute kada je Buzaglo s 25 metara skinuo paučinu s Vukovićevih rašlji. U 78. minuti Dujmović (ušao na poluvremenu umjesto Vojnovića) je zabio glavom nakon slobodnog udarca Ercega, a u 86. Bilić je realizirao najstrožu kaznu nakon prekršaja gostujućeg vratara Ejidea na Rogu. Do kraja utakmice Crveni su imali još dvije dobre situacije za postizanje i trećeg pogotka, no rezultat se više nije mijenjao. Sve do spomenutog pogotka Dujmovića Split je bio prilično bezidejan protiv dobro organiziranog suparnika, koji je u prvom dijelu ostavio puno bolji dojam te je zasluženo vodio. U drugom se dijelu izraelski viceprvak povukao i čekao kontre, dok je Split svim silama nastojao doći do izjednačenja. Iz igre nije išlo, no iz prekida - po tko zna koji put - jest.

Uzvratni susret također se igra 24. srpnja, no još se ne zna gdje. Naime, UEFA je zbog nesigurne situacije na Bliskom istoku ondje zabranila odigravanje europskih utakmica izraelskim klubovima. Konačna odluka o mjestu odigravanja očekuje se sljedećih dana. Dodajmo i kako se u petak 18. srpnja održava ždrijeb trećeg pretkola Europske lige u kojemu će Hajduk i Split doznati potencijalne suparnike ako prođu Dundalk odnosno Hapoel. I Split će u međuvremenu otvoriti MAXtv Prvu ligu i to dvobojem u gostima kod Zadra u ponedjeljak 21. srpnja (20 sati).
 

Split - Hapoel Be'er Sheva 2:1 (0:1)
Prva utakmica drugog pretkola Europske lige
Split, stadion u Parku mladeži, 600 gledatelja
Sudac: Ilias Spathas (Grčka)
Strijelci: Buzaglo 0:1 (31'), Dujmović 1:1 (78'), Bilić 2:1 (86', 11m)
Žuti kartoni: Erceg, Rugašević; Gordana, Barda, William Soares, Ejide

Split: Vuković, Ibriks, Galović, Glumac, Rugašević (od 60. Rog), Vojnović (od 46. Dujmović), Vidović, Bagarić (od 70. Belle), Erceg, Glavina, Bilić.

Hapoel Be'er Sheva: Ejide, Bitton, Davidzada, Pajović, William Soares, Arael, Buzaglo (od 80. Nasser), Gordana, Barda, Gabbay (od 63. Melikson), Arbeitman (od 74. Malul).