Tonči Stipanović brončani na Europskom prvenstvu

Tonči Stipanović osvojio je broncu na Europskom prvenstvu Lasera u Aarhusu. Velika borba do zadnjeg plova, do postolja ih je moglo nekoliko, no Tonči se uspio izboriti za odličje, svoje peto u šest godina. Bronca je stigla nakon četiri zlata, jedini put kada nije stajao na europskom postolju bilo je 2012. kada nije ni nastupio. Dva plova su održana danas, zadnjeg dana natjecanja, ukupno 12. I opet, kao i zadnjih nekoliko godina, bilo je vrlo dramatično. Uoči današnjeg dana najbolju trojicu, Nizizemca Rutgera van Schaardenburga, Njemca Phillipa Buhla i našeg Tončija, dijelio je samo jedan jedini bod.

Užasan dan od uvjeta na moru. Ništa nije imalo smisla. Jači vjetar je dolazio s jedne strane, a promjena smjera s druge. Bila je velika borba. Nas trojica smo stalno bili skupa. U prvom plovu sam dobio penal blizu cilja, naravno u trenutku kad sam bio ispred Rutgera i Phillipa. Drugi plov sam i vodio, ali trebalo je imati puno sreće u tim uvjetima. Eto medalja je tu, i moram biti sretan, ali volio bi da se moglo vidjeti to kako vjetar nije radio za mene – kazao je Tonči.

Zlato je uzeo Schaardenburg, srebro Buhl. Odličan rezultat ostvario je i Daniel Mihelić, pripalo mu je deseto mjesto, i zaista je velika šteta što u jedrenju samo jedan može iz svake zemlje otići na Olimpijske igre. 19. mjesto zauzeo je Filip Jurišić.

Kod djevojaka nadomak postolja ostala je Tina Mihelić, peto mjesto za nju, naravno također sjajan rezultat. Imala je izglede za medalju, međutim u zadnjem plovu morala se povući s regatnog polja. Ana Zelić natjecanje je završila na 45. mjestu. Nova europska prvakinja je Bjeloruskinja Tatiana Drozdovskaya.

Dominiku Perkoviću pripalo je osmo mjesto u muškom neolimpijskom Radialu, Mario Novak je 15., Marin Desabota 30., Alec Cvinar 54. Poljak Marcin Rudawski osvojio je zlato.

Hrvatski jedriličari se vraćaju kući, ali nakratko. Olimpijsko jedrenje narednih danas slit će se u Rio de Janerio na predolimpijsku regatu koja počinje 15. kolovoza. Hrvatska reprezentacija nastupa u punom sastavu.