U Splitu otvoren projekt ParaBOX i najavljen 55. rođendan Hrvatskog paraolimpijskog odbora

Povodom promocije projekta ParaBOX i proslave 55. rođendana Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO), danas je u Splitu na Trgu Gaje Bulata održana konferencija za medije.

«Ovoga vikenda u Splitu otvaramo projekt ParaBOX i slavimo 55. godina svojeg postojanja u kojima smo strastveno promicali sportsku aktivnost osoba s invaliditetom. Osim rezultatskih uspjeha, kroz svoje dugogodišnje djelovanje, kontinuirano radimo na promociji i inkluziji svih naših sportaša. Sretan sam jer smo u suradnji s našim partnerom Allianzom pokrenuli projekt ParaBOX s ciljem podizanja svijesti i odgovornosti koje bismo trebali imati prema osobama s invaliditetom» – izjavio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Tijekom cijele subote, posjetitelji imaju priliku isprobati multimedijski senzorij i okušati se uz simulaciju odsustva vida u rješavanju različitih zadataka. Osim toga, zainteresirani imaju mogućnost zaigrati košarku u kolicima, boćanje i druge prigodne aktivnosti. Za nedjelju, predviđen je program u trajanju od 10 do 14 sati na kojem će između ostalog svoje parataekwondo vještine prezentirati vodeći na svjetskoj ljestvici Ivan Mikulić.

«Osjetio sam veliku poniznost nakon prolaska ParaBOXom. Kada izazovemo svoja osjetila tek možemo shvatiti kako je sportašima s invaliditetom na svakodnevnoj razini. Hrvatski paraolimpijski odbor već 55. godina radi prekrasne stvari u Hrvatskoj, a naša je velika čast što ćemo i na sljedećim Paraolimpijskim igrama u Tokiju imati puno splitskih sportaša i kandidata za najsjajnija odličja» - izjavio je gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara.

 

Cilj projekta ParaBOX je osvijestiti javnost o važnosti paraolimpijskog pokreta i vrijednosti koje proizlaze iz njega kao što su hrabrost, upornost, inspiracija i jednakost. Glavna poruka ParaBOXa glasi „Izazovi osjetila“.

«ParaBOX je multimedijski senzorij koji kreira uvjete potpunog mraka. U tom mraku će se svi posjetitelji okušati u jednom sportskom zadatku, koji je jednostavan ako koristimo sva osjetila. No, bez osjeta vida, zadatak dobiva novu dimenziju. Siguran sam kako će u minutu-dvije prolaska kroz ParaBOX većina sudionika osvijestiti s koliko se izazova sportaši s invaliditetom svakodnevno susreću i da će im to biti poticaj da prate uspjehe naših paraolimpijaca na predstojećim Paraolimpijskim igrama» - zaključio je član uprave Allianza Zagreb, Lukas Oliver Pavić.

Nakon Splita, ParaBOX će nastaviti promovirati vrijednosti paraolimpijskog pokreta u Varaždinu (14.9.) i Zagrebu (12.10.).