Veličanstvena predstava Splita u Parku mladeži

Ako neće Hajduk, hoće Split! Drugi hrvatski prvoligaš iz grada pod Marjanom ostvario je najveću europsku pobjedu u svojoj povijesti. Na svom travnjaku u Parku mladeži igrači Ivana Matića porazili su favorizirani Čornomorec iz Odese rezultatom 2:0 te s velikom prednošću čekaju uzvrat trećeg pretkola Europske lige. Crvene su do pobjede odveli maestrali Marko Rog, strijelac prvog pogotka (25.) te Henri Belle, koji je zabio u 48.

Sve osim početnih desetak minuta pripalo je Splićanima, koji su odigrali vrlo zrelu utakmicu. Poveli su pogotkom 19-godišnjeg Roga, koji je ovog ljeta stigao iz Varaždina. Rugašević je probio po lijevoj strani i odigrao povratnu za Roga, koji s desetak metara šalje loptu u mrežu. Taj pogodak kao da je obezglavio goste. Vrlo brzo je Bilić mogao podebljati prednost Splita, ali je nakon asistencije Roga pucao pored vratnice.

Razigrani Rog odapeo je iz daljine u 36. minuti, a gostujući vratar Bezotosnij odbio u korner. Ubrzo je trener Čornomoreca bio prisiljen napraviti dvije izmjene zbog ozljede svojih igrača (Balašov, Šinder), a do poluvremena su gosti bili blizu izjednačenja. Igrala se 40. minuta kada je Aržanov dugom loptom pronašao Opanasenka, a ovaj u padu pucao malo preko Vukovićeve grede.

U drugo poluvrijeme bolje ulazi Split i već u 48. minuti dolazi do povećanja prednosti. Dugo je lopta kružila oko šesnaesterca gostiju, a onda je Radotić ubacio s desne strane na glavu Bellea, koji s pet metara pogađa za 2:0. Kako je utakmica odmicala kraju, tako se Split polako počeo povlačiti, svjestan da ima veliku prednost. Unatoč izmjenama koje je Matić počeo raditi, kvaliteta Splitove igre nije pala. Čornomorec je bio praktički bezopasan do 88. minute kada je Vuković obranio dobar udarac Aržanova.

Split je tako sačuvao rezultat koji mu daje nadu u prolazak u četvrto pretkolo Europske lige, što bi bio najveći klupski uspjeh na kontinentalnoj razini. No, uzvrat će zbog dalekog putovanja zasigurno biti teži i Splitovci moraju biti na oprezu. Uostalom, u nedjelju ih čeka i ligaški ogled u gostima kod Osijeka, što bi također moglo odnijeti podosta energije. Bilo kako bilo, veličanstvena i zaslužena pobjeda Splita, koji je došao korak bliže prolasku u posljednje pretkolo uoči početka natjecanja po skupinama.

Split - Čornomorec 2:0 (1:0)

Prva utakmica trećeg pretkola Europske lige

Split, stadion u Parku mladeži, 1500 gledatelja

Sudac: Marcin Borski (Poljska)

Strijelci: 1:0 - Rog (25'), 2:0 - Belle (48')

Žuti kartoni: Bagarić, Rugašević; Sivakov, Aržanov

Split: Vuković - Radotić, Galović, Glumac, Rugašević - Vidović, Dujmović - Belle (od 66. Bagarić), Rog, Glavina (od 75. Erceg), Bilić (od 88. Roce). Trener: Ivan Matić

Čornomorec: Bezotosnij - Kutas, Sivakov, Teikeu, Opanasenko - Kovalčuk (od 76. Grečiškin), Aržanov - Šinder (od 41. Didenko), Gaj, Balašov (od 37. Dančenko), Fomin. Trener: Roman Grigorčuk