Šezdeset tisućiti darivatelj u Hrvatskom registru upisan u Split

Na akciji Zaklade Ana Rukavina održanoj u subotu, 9. lipnja u Splitu, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružio se 81 potencijalni darivatelj.

 „Na današnjoj akciji u Splitu, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružila se jubilarna, šezdeset tisućita darivateljica, Anđela Vranješ. Kada smo prije jedanaest godina osnivali Zakladu Ana Rukavina nismo ni sanjali da ćemo, s početnih 150 potencijalnih darivatelja, doseći brojku od 60.000 ljudi koji su se nesebično upisali u Hrvatski registar kako bi pomogli oboljelima u Hrvatskoj i svijetu da nađu svog podudarnog darivatelja i dobiju priliku za ozdravljenje. Zahvaljujemo od srca svim potencijalnim darivateljima koji su nam se danas pridružili, gospođi Aniti Martinović-Vranješ i dr. Krešimiru Čaljkušiću iz KBC-a Split na pozivu i pomoći u organizaciji,  Ravnateljstvu KBC-a Split na podršci te Gradu Splitu na pokroviteljstvu ove akcije“ izjavila je gospođa Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade.

„Osobno iskustvo potaknulo me da se danas pridružim Hrvatskom registru. Bit ću sretna ako me pozovu da nekome mogu pomoći i nadam se, spasiti život“ istaknula je Anđela Vranješ (20), šezdeset tisućita darivateljica u Hrvatskom registru.

„Dugi niz godina provela sam na hematologiji KBC-a Split te iz prve ruke vidjela kroz što prolaze pacijenti. Vrijeme provedeno s pacijentima, potaknulo me da se od samih početaka rada Zaklade Ana Rukavina uključim u organizaciju akcija upisa u Hrvatski registar. Raduje me da je baš u Splitu upisan šezdeset tisućiti potencijalni darivatelj te se nadam da će se među ovim divnim ljudima koji su nam se danas pridružili pronaći netko tko će odgovarati oboljelim osobama koje čekaju svoje podudarne darivatelje“ izjavila je gospođa Anita Martinović-Vranješ, organizatorica šest akcija upisa u Hrvatski registar u Splitu.

Akciji upisa u Hrvatski registar, koja se održala pod pokroviteljstvom Grada Splita,  pridružili su se i gospođa Jelena Hrgović i gospodin Nino Vela, zamjenici gradonačelnika Grada Splita, gospodina Andre Krstulovića Opare.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom jedanaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 60.070 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 90 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 90 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.