Arheološko nalazište kod Općine

Početkom listopada, na samom početku Ul. Domovinskog rata, krenulo je istražno arheološko iskapanje povodom gradnje šoping centra Small Mall, koji je u planu već dulji niz godina. Centar bi se trebao smjestiti na uglu Livanjske i Vukovarske, na lokaciji današnjeg velikog parkinga, te prostirati na 50,000 četvornih metara, preko šest etaža. Od toga je 18,500 kvadrata prodajnog i ugostiteljskog, te 8,000 kvadrata poslovnog prostora. U podzemnom dijelu planirano je 600 parkirnih mjesta. Dvije su zanimljive značajke koje krase ovaj projekt. Prva je LED fasada koja bi noću trebala zasjati milijunima boja, te ovo veliko gradsko križanje pretvoriti u splitsku verziju Picadilly Circusa. Druga posebnost je podzemni pasaž koji bi centar trebao spojiti sa punktovima diljem križanja triju ulica – Livanjske, Vukovarske i Domovinskog rata. Ulazi u pasaž bi se nalazili na svim spomenutim ulicama, a unutar njega bi bili smješteni dodatni trgovački sadržaji, po uzoru na zagrebački Importanne Centar.

Samo iskapanje pasaža predstavlja potencijalni problem u budućnosti, s obzirom da se u neposrednoj blizini, uz staru zgradu Vodovoda, na početku Ul. Domovinskog rata, nalazi poznati arheološki lokalitet Ad bazilicas pictas (Kod oslikanih bazilika). Taj povijesni punkt iznimno je bitan za dešifriranje rane splitske povijesti, s obzirom da su tamo pronađeni temelji građevina koje datiraju još u prvo stoljeće, 300 godina prije Dioklecijana, te koji dokazuju postojanje antičkog naselja Spalatum koje je prethodilo slavnoj palači. Pored antičkih, pronađeni su i starohrvatski (dvije bazilike), te srednjevjekovni ostaci građevina. Brojne priče su vezane za ovaj lokalitet, pa tako i ona o antičkom teatru sa 6,000 mjesta. Daljnja analiza će pokazati što je od toga točno.

Istraživanje provodi tvrtka Neir, pod nadzorom splitskog Konzervatorskog odjela. Već nakon početnog iskopa zapadnog kolnika, u duljini od oko 50 metara, postalo je jasno da se ispod poznate splitske prometnice nalazi mnogo zanimljivih stvari.

„Nove sonde u ulici Domovinskog rata potvrdile su prostiranje lokaliteta prema istoku, kako sloja vezana uz veliki kompleks dvojnih crkava, tako i sloja monumentalne antičke arhitekture i infrastrukture Dioklecijanova doba. Istraživanja su u tijeku, a mogla bi se ovisno o nalazima nastaviti i na drugim djelovima lokaliteta.“ kazao nam je dr. Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.

O vrijednosti, kao i budućnosti ovog nalazišta odlučit će konzervatori, a shodno tome oblikovati će se dinamika realizacije projekta Small Mall.