Brodosplit: umjesto otkaza - opomene

Sindikalni povjerenici i radnici Brodosplita koji su suspendirani prije nekoliko dana zbog sudjelovanja u prosvjedima u listopadu ipak će dobiti samo opomene pred otkaz ugovora o radu. Rezultat je to sastanka kojeg su sindikati i Uprava Brodosplita održali s predstavnicima Ministarstva rada i mirovinskog sustava. U priopćenju nakon sastanka iznosi se da je dogovorena uspostava "konstruktivnog dijaloga u Brodosplitu", kao preduvjeta za učinkovito restrukturiranje tvrtke.

Također, Sindikati su najednom osudili prosvjed 16. i 17. listopada "kao i ostale radnje koje nisu u skladu s aktima Poslodavca te zakonskim propisima" koje su se tada događale. Dalje, tri škverska sindikata "podržavaju sve aktivnosti koje Uprava provodi usmjerene na jačanje Brodosplita d.d. i očuvanje radnih mjesta u Brodosplit d.d. te mjere Uprave u provođenju restrukturiranja". Posljednja je ona najvažnija točka, o povlačenju otkaza.

Kako je poznato, Uprava Brodosplita je 27. prosinca najavila da je produžila suspenziju za 16 sudionika listopadskih prosvjeda, od ukupno 254 dotad suspendiranih. U prvi mah pojavila se informacija da će svi dobiti otkaze, no potom su iz te skupine izuzeta tri sindikalna povjerenika, predsjednik Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić, njegov potpredsjednik Pave Matošić, te povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata Joško Franić.

Nakon toga reagiralo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, koje je zatražilo nastavak razgovora i apeliralo na Upravu da preispita otkaze prosvjednicima. Iz škverske uprave prvo je stigao protunapad s optužbom da se ministarstvo populizmom ulaguje radnicima. Ipak, pristali su na novi sastanak i napokon postigli neki opipljiviji dogovor.