Brojni Splićani se "Počešali s razlogom"

Mnogobrojni građani Splita ove su subote sudjelovali u javnozdravstvenoj akciji kampanje Počeši s razlogom. Vodeći liječnici Kliničkog bolničkog centra Zagreb u Marmontovoj ulici bili su dostupni građanima za sve informacije i savjete vezane uz rak testisa i samopregled, kao najvažniji preduvjet za rano otkrivanje te zloćudne bolesti.

Kampanja Počeši s razlogom, koju provodi Ožujsko pivo u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb i Referentnim centrom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora, ima za cilj podizanje svijesti i edukaciju muškaraca o važnosti redovitog samopregleda testisa u ranom otkrivanju raka testisa.

Od početka kampanje za sve građane dostupno je i telefonsko savjetovalište Počeši s razlogom, koje vode liječnici Referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora, kao i službena internetska stranica pocesisrazlogom.hr, gdje se mogu pronaći sve važne informacije o samopregledu i raku testisa.

Ova javnozdravstvena kampanja već je potaknula mnogobrojne muškarce da obrate više pozornosti na svoje zdravlje, a tu činjenicu komentirala je i dr. Marija Gamulin, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora i v. d. voditeljice Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb: „Samo kontinuirana edukacija i bolja informiranost o raku testisa i važnosti samopregleda u ranom otkrivanju te zloćudne bolesti može dugoročno rezultirati manjim brojem oboljelih i time boljim preživljenjem. Ovakvim akcijama želimo dodatno poticati muškarce da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje s ciljem ranog otkrivanja i pravodobnog liječenja mnogih bolesti.“

Liječnici su još jedanput pozvali sve muškarce, posebno one u dobi od 18 do 35 godina, koji se ubrajaju u rizičnu skupinu, na redovito obavljanje samopregleda testisa. Upravo je redovit samopregled ključan u ranom otkrivanju bolesti jer je rak testisa, iako zloćudan, ako se otkrije u ranoj fazi izlječiv u više od 95 posto slučajeva.