Ciklus tribina "Zdravlje i društvo": AIDS

Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Hrvatsko bioetičko društvo (podružnica Split) organiziraju tribinu naslovljenu »AIDS: zdravstveni i društveni problem«. Tribina će se održati u četvrtak 23. studenog u 17 sati, u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu pokraj Peristila (Poljana kraljice Jelene 1/III).

Problem zaraze HIV-om, koji uzrokuje razornu bolest AIDS, zoran je primjer zdravstvenog problema koji lako prerasta u onaj društveni. Dok su načini zaraze i odvijanje same bolesti relativno poznati široj javnosti (premda to još uvijek nisu u zadovoljavajućoj mjeri), društveni aspekti zaraze i bolesti najčešće ostaju u prikrajku njezine svijesti. Prva reakcija često je stigmatizacija, čime se problem samo gura pod tepih. Međutim, već je minimalan obzir spram bližnjega dovoljan da osvijetli različite aspekte ovog problema: zdravstveni problem tada se osvještava kao društveni, što predstavlja prvi korak prema njegovu rješenju. Osvještavanjem različitih aspekata problema također se otvara više mogućih pristupa za njegovo prevladavanje. Stoga, cilj je ove tribine doprinijeti osvještavanju ovog gorućeg problema na pluriperspektivan način, ispitivajući ga s medicinskog i s društvenog aspekta, ali svakako i s aspekta zaraženih i oboljelih osoba, čijim problemima ovom prigodom želimo barem donekle doskočiti. Na tribini ćemo ukazati i na neke akcije koje se u našem gradu provode u svrhu borbe protiv AIDS-a, a uoči samog međunarodnog dana borbe protiv te bolesti (1. prosinca).

Izlaganja na tribini održat će:

  • Marija Lončar (Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu),
  • Nevenka Mardešić (udruga HELP),
  • Pero Rizvan (Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije).

Svi zainteresirani pozvani su da prisustvuju zanimljivim izlaganjima i sudjeluju u raspravi, te da tako doprinesu našem zajedničkom cilju.