Fešta sv. Duje 2019.

U HNK Splitu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Splita na kojoj su dodijeljene nagrade Grada Splita, a prisustvovali  su brojni gosti, predstavnici državne, crkvene i vojne vlasti i lokalne samouprave, a među gostima su bili premijer Andrej Plenković i šest ministara.

Nagrade za životno djelo posthumno su dobili bivši gradonačelnik Zvonimir Puljić i arhitekt Vjekoslav Ivanišević te redatelj Ante Jelaska.

Skupna nagrada uručena je članovima Društva dobrovoljnih darovatelja krvi iz tvrtke Promet, a osobna nagrada uručena je hrvatskom nogometnom izborniku Zlatku Daliću. 

 

Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici, u ponedjeljak 6. svibnja, započela je središnja proslava Sudamje 2019. godine. Kao što je običaj, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Metropolitanskog kaptola mons. Nedjeljko Ante Ančić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Ispjevana je potom svečana Večernja koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s crkvenim velikodostojnicima i gostima.


Povodom 40. obljetnice upisa Dioklecijanove palače i povijesne jezgre Splita na Listu kulturne baštine UNESCO-a, sinoć je na Peristilu održana Smotra povijesnih postrojbi i udruga nematerijalne kulturne baštine iz cijele Hrvatske predvođena KUD-om Jedinstvo koji je po prvi put izveo Stari splitski ples u pratnji splitske limene glazbe.

Građanima i gostima na carskom trgu predstavili su se i Viteško udruženje Kumpanija iz Čare, Gorjanske ljelje iz sela Gorjani kod Đakova, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD Moreška iz Korčule, Dubrovački trombunjeri i Turopoljski bandijeri. Svi sudionici su se nakon programa uputili u mimogod gradskim ulicama, predvođeni Limenom glazbom Split iz Glazbene škole Josip Hatze.

 

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem na Rivi kojeg je predvodio mons. mr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, brojni vjernici i Splićani danas su proslavili blagdan zaštitnika grada svetog Dujma. Procesija je započela u 10,00 sati na Peristilu, iznošenjem moći svetog Duje iz katedrale.

U procesiji i na misi sudjelovala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar uprave Lovro Kuščević, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Ante Sanader, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, njegovi zamjenici Jelena Hrgović i Nino Vela, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, crkveni velikodostojnici, saborski zastupnici, gradski vijećnici, predstavnici županije na čelu sa županom Blaženkom Bobanom, predstavnici Hrvatske ratne mornarice, predstavnici Sveučilišta na čelu s rektorom dr.sc. Draganom Ljutićem, članovi konzularnog zbora u Splitu, veleposlanici, predstavnici bratskih i prijateljskih gradova, susjednih gradova i općina, predstavnici javnog, kulturnog i sportskog života grada.



Na Rivi se održao tradicionalni sajam gdje su se mogle kupiti razne rukotvorine i domaći proizvodi, a najtraževije su bile klepetuše i kuhače.

Tombola koja se tradicionalno organizira na blagdan Svetog Duje opet je privukla veliko mnoštvo na splitsku Rivu. Cinkvinu vrijednu 10 tisuća kuna podijelilo je 15 sretnika, 11 ih je osvojilo terno. 


Nakon tradicionalne tombule  na velikoj pozornici na Rivi održao se koncert 'Ključ života' na kojem je nastupilo 10 izvođača: Neno Belan, Gibonni, Tedi Spalato, Doris Dragović, Goran Karan, Jole, Guliano&Diktatori, Tiho Orlić, Dalmatino i Domenica. Koncert je bio u direktnom prijenosu HTV-a, a ove godine imao je humanitarni karakter, a putem 'call centra' u klaustru crkve sv. Frane prikupljala su se sredstva za Dječju traumatologiju Odjela za fizikalnu medicinu splitskog KBC-a.
 



Fešta je završena velikim vatrometom.

FOTO: Luka Mladinić i Maja Prgomet