HDZ na referendumu ZA, Zeleni Dalmacije PROTIV

Županijski HDZ održao je konferenciju za medije na kojoj je pružio bezrezervnu podršku građanskoj incijativi U ime obitelji te pozvao sve svoje članove i simpatizere da izađu na referendum i zaokruže ZA te na taj način podrže definiciju braka kao zajednicu žene i muškarca. Nazočnim medijima se prvi obratio predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić te naglasio ulogu referenduma kao izraza demokracije, kritiziravši istovremeno i nejednako medijsko praćenje zagovornika i protivnika referendumskog pitanja. Velikim krivcem cjelokupnog ozračja smatra i aktualnu vlast.

Zajednica žene i muškarca pod nazivnikom brak nije nazadnjačko shvaćanje već je odraz zajedničkog identiteta te dio naše kulture i tradicije istaknula je, između ostaloga, Danica Baričević, predsjednica Zajednice žena "Katarina Zrinski". Djelovanje aktualne vlasti kritizirao je i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja naglasivši da povjerenje građana nisu dobili da bi uništavali stoljećima stvarane vrijednosti hrvatskoga naroda već da bi taj isti narod izvukli iz ekonomske krize. Dodao je također da je uloga ovog referenduma da potvrdi svima znanu istinu, a da pritom nikoga ne diskriminira.

Samo nekoliko desetaka metara dalje Zeleni Dalmacije su započeli svoju referendumsku kampanju. Dijeljenjem letaka u Marmontovoj ulici aktivisti su pozivali građane da na referendumu o definiciji braka zaokruže protiv. Lovro Rumora iz Udruge istaknuo je nužnost postojanja slobode i prava na izbor pojedinca. Protivi se prikazivanju obitelji kao zajednice isključivo žene i muškarca, ali naglašava i borbu protiv zabrane razvoda, kontracepcije, medicinski potpomognute oplodnje i pobačaja.