HGSS cijeli spasiteljski svijet okuplja na Braču

Od 15. do 20. listopada u Bolu na Braču, HGSS će imati čast drugi put ugostiti IKAR – CISA konferenciju na kojoj će se okupiti 500 sudionika iz cijelog svijeta. Glavne teme konferencije, koja se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, su helikoptersko spašavanje, okupljanje potražnih timova iz cijelog svijeta te demonstracije HGSS-a: zahtjevnog stijenskog spašavanja metodom "long-line", spašavanja iz mora, spašavanja s brodova u punoj brzini te brze evakuacije iz  vode i kopna.

IKAR – CISA je svjetska asocijacija službi koje djeluju u najtežim uvjetima. To su u pravilu najelitnije službe koje jedino mogu funkcionirati u ekstremnim vremenskim i reljefnim uvjetima, u planinama, ponorima i drugim nepristupačnim terenima, gdje tehnika i druge službe ne mogu pristupiti i riješiti problem. Zbog svoje kvalitete, HGSS je jedna od rijetkih članica, koja je po drugi put dobila povjerenje da bude domaćin svjetskog kongresa. Naime, domaćinstvo i organizacija se povjerava samo zrelim službama, a prvi put je HGSS imao tu čast 2001. godine, kada je kongres organiziran u Makarskoj. Tada je to bio prvi takav kongres na obali toplog mora, a sudionici kongresa bili su impresionirani jedinstvenom ljepotom prirode, spojem mora i obalnih planina. Ovogodišnji kongres, koji će se održati od 15. do 20. listopada 2013. godine u Bolu na Braču, jedinstven je po tome što se po prvi put organizira na jednom otoku (izuzmemo li Veliku Britaniju kao veliko otočje).

HGSS će organizirati nekoliko demonstracija i to zahtjevno stijensko spašavanje metodom "long-line", spašavanje iz mora, spašavanje s brodova u punoj brzini, brze evakuacije iz  vode i kopna. HGSS takve akcije inače provodi u najtežim uvjetima i sve što će demonstrirati, već su imali prilike i provesti (noćno spašavanje s kruzera u vožnji čak nekoliko puta, najteža helikopterska spašavanja iz stijena, spašavanje paraglidera s dalekovoda). Tim stvarnim akcijama su zadivili svjetsku spasilačku javnost, no kako letači spašavatelji HGSS-a surađuju s najboljima u svijetu  te posjeduju najprestižnije svjetske licence, tako će za vrijeme ovog kongresa s posadama švicarskih helikoptera svojim kolegama iz cijelog svijeta, demonstrirati i rad i spašavanje iz stijena s helikopterom Agusta-Bell 429, koji specijalno za te potrebe dolazi u Hrvatsku.  

Više informacija o samoj konferenciji pronađite na  www.ikar-cisa2013.hr