Mediteranski dan obale na Zapadnoj obali

Ove subote od 8 do 18 sati na tzv. Zapadnoj obali bit će održana proslava Mediteranskog Dana obale uz izlagače s eko proizvodima, regatu, te dodjelu nagrada sudionicima. U prigodnom glazbenog programu nastupit će nekoliko glazbenih grupa/zborova te djeca od predškolskog do gimnazijskog uzrasta (maturanti) koja će, svaki na svoj način, iskazati kako promišljaju o obali. Svoju podršku ovoj inicijativi dat će i jedriličari JK Labud održavši regatu s početkom u 10h.

Lani je domaćin regionalne proslave bila Hrvatska i grad Split, a događaj je svojim pjevanjem uveličao i Oliver Dragojević, UNDP-ov ambasador za obalu.

Inicijativu za obilježavanje Mediteranskog Dana obale je još 2007. godine pokrenuo Centar za regionalne aktivnosti Programa Prioritetnih Akcija koji u okviru UNEP-ovog Mediteranskog Akcijskog Plana djeluje u Splitu već 37 godina. Osnovni cilj inicijative je podizanje svijesti o važnosti obale kao jednog od najvažnijih resursa svake priobalne države, ali i izuzetnoj osjetljivosti tog prostora. Također je cilj promicanje Integriranog Upravljanja Obalnim Područjima (IUOP) koje je prepoznato kao jedan od najboljih instrumenata za postizanje održivog razvitka.