Međunarodno natjecanje u znanju studenata farmacije i medicine- PMKS 2018

„Pharmaceutical and Medical Knowledge Showdown“-PMKS je međunarodno natjecanje u znanju u kojem sudjeluju studenti završnih godina studija farmacije i medicine. Sastoji se od ukupno 32 natjecatelja koji dolaze s čak osam različitih fakulteta iz 5 različitih sveučilišnih gradova: Mostar, Sarajevo, Novi Sad, Zagreb i Split. Dosadašnja natjecanja u znanju na području biomedicine i zdravstva u Splitu su imala lokalni karakter što smo odlučili promijeniti. Još važnije, potpuni zaokret odlučili smo napraviti glede zadataka i izazova s kojima se susreću natjecatelji. Naime, natjecanje se sastoji od 3 zadatka te je samo prvi zadatak isključivo pismenog tipa dok se sljedeća dva zadatka potpuno temelje na praktičnom radu. Sudjeluje 8 timova koji se kroz zadatke profiliraju, ispadaju oni koji budu najlošiji, a najbolji tim na kraju osvaja glavnu nagradu u iznosu od 3000 kn. Natjecanje će se održati 11.i 12.svibnja 2018. na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Projekt je podržan i od strane Ministarstva zdravstva, Sveučilišta u Splitu, Medicinskog i Kemijsko-tehnološkog fakulteta.

TEMA

Tema natjecanja je: “Primarna zdravstvena zaštita- suradnja liječnika i ljekarnika“. Svjesni smo da je upravo ova grana zdravstva temelj zdravlja svakog pacijenta. Iako maksimalno cijenimo izvrsnost u subspecijalističkim poljima medicine, smatramo da je najvažnije osnažiti dio zdravstva koji najčešće dolazi u kontakt s pacijentom. TakoĎer, većini studenata će nakon stjecanja diplome prvo radno mjesto biti upravo u spomenutom sektoru.

NATJECATELJI

Kao što je već prije navedeno, natjecatelji su studenti završnih godina studija farmacije i medicine. Studenti se ne natječu pojedinačno, već u timovima od kojih je svaki sazdan od 4 osobe (2 studenta farmacije i 2 studenta medicine). Svaka osoba iz tima mora biti iz različitog grada čime želimo postići što veći stupanj stvaranja novih poznanstava te izbjeći bilokakve moguće izvore negativne kompeticije. TakoĎer, svaki član tima mora biti s različite godine pojedinog studija čime se osigurava ravnopravnost timova.

STRUČNO POVJERENSTVO

Prof. dr. sc. Mirjana Rumboldt, dr. med.- specijalistica obiteljske i školske medicine, Split
Doc. dr. sc. Maja Ortner Hadžiabdić, mag. pharm.- specijalistica kliničke farmacije, Zagreb
Jurica Nazlić, dr. med.- specijalist kliničke farmakologije KBC-a Split
Doris Rušić, mag. pharm.- asistentica na Katedri za farmaciju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu
Josipa Bukić, mag. pharm.- asistentica na Katedri za farmaciju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu
Sanja Žužić Furlan, dr. med.- specijalistica obiteljske medicine, Split

EDUKATIVNI I HUMANITARNI PROGRAM

Uz samo natjecanje imat ćemo bogat popratni edukativni i humanitarni sadržaj. Edukativni sadržaj će biti u vidu besplatnih radionica otvorenih za širu javnost u kojima će se moći izmjeriti tlak i glukoza u krvi, naučiti kako se pravilno koristi inhalatori i naučiti više o

kardiovaskularnom riziku i malignim oboljenjima. Moramo napomenuti da se pri organiziranju ovog dijela natjecanja razvila dobra suradnja s Kineziološkim fakultetom u Splitu tako da će dio radionica održati njihovi studenti koji će omogućiti mjerenje masnoga tkiva te će educirati publiku zašto je i koliko je važna tjelovježba za zdravlje.

Što se tiče humanitarnog sadržaja, u projekt je uključena i humanitarna udruga „Marijini obroci“ te će svi sudionici imati priliku saznati nešto više o njihovom djelovanju i po mogućnosti i želji odvojiti odreĎenu svotu novca za dobrotvorne svrhe. Održati ćemo i nagradnu igru te sav prikupljeni novac od igre donirati „Marijinim obrocima“.

 

Pozivaju se svi zainteresirane da dođu na otvaranje natjecanja (petak, 11.5. u 16.30h) i finale u kojem će snage odmjeriti dva najbolja tima (subota, 12.5. u 13.20h). U ovim terminima će se i odviti navedeni edukativni program.