Obilježavanje Međunarodnog dana multiple skleroze u Splitu

Društvo multiple skleroze Split obilježava Međunarodni dan multiple  skleroze 31.svibnja 2017. (srijeda) s početkom u 10.00 sati u Splitu (Centar Zlatno doba, Branimirova obala 1, Zapadna obala)

       Program obilježavanja:

  • 10.00 h otvaranje izložbe slika članice Anke Mariani u Centru Zlatno doba
  • 10.15 h glazbeni nastup kvartet Fascination
  • 10.30 h prezentacija „Multipla skleroza“
  • oko 11.30 h puštanje balona na  Zapadnoj obali kraj kafića F-marine

Društvo multiple skleroze Split već 26 godine okuplja oboljele osobe od multiple skleroze na području Splitsko-dalmatinske županije. Multipla skleroze je kronična bolest središnjeg živčanog sustava.  Uzrokuje oštećenje mijelinske ovojnice i aksona mozga i leđne moždine. Tijek bolesti je u svake osobe različit i nepredvidljiv. Za posljedicu često ima tjelesni invaliditet . Bolest se najčešće javlja u dobi, između 20.i 40. godine starosti sa tendencijom obolijevanja sve mlađe populacije. Žene obolijevaju češće od muškaraca u omjeru 2:1. Približno 50% oboljelih članova/ica nema vidljivih problema,  dok je 26% članova/ica pokretno uz pomoć ortopedskih pomagala te 24% koriste invalidska kolica ili su nepokretni.  Društvo razvija razne projekte kako bi svojim članovima pružilo informacije o dostupnom liječenju i aktivnom nošenju s bolesti , savjete o ostvarivanju prava i povlastica, medicinsku gimnastiku, psihosocijalnu podršku, te usluge pomoći u kući i osobne asistencije kako bi poboljšali kvalitetu života i smanjili progresiju bolesti/invalidnosti oboljelih.

Prigodni program obilježavanja počinje u 10.00h u Centru Zlatno doba na Zapadnoj obali uz izložbu slika članice Anke Mariani, glazbeni nastup kvarteta Fascination i prezentaciju s ciljem upoznavanje šire javnosti sa multiplom sklerozom. Sudionici manifestacije pustit će narančaste balone (otprilike u 11.30 sati ispred kafića F-marine na zapadnoj obali).  Tu će biti i prezentacijski štandovi Društva od 10 do 13 sati.

Pozivaju sve  građane da im se pridruže, iskažu podršku oboljelima od multiple skleroze da nastave svakodnevnu borbu s ovom bolešću. Sve će biti u narančastoj boji jer je to zaštitna boja MS-a, boja optimizma i životne energije.