Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja, Centar za autizam Zagreb ustrojbena jedinica Split i Udruga za autizam Split organiziraju višednevnu manifestaciju: AUTIZAM - poštovanje, prihvaćanje, inkluzija

U sklopu spomenute manifestacije, 01. travnja u 18 sati u Gradskom kazalištu mladih Split, polaznici i djelatnici Centra premijerno izvode predstavu “U zemlji Jajoliji”.

Predstava je autorsko djelo glazbene terapeutkinje i književnice Aleksandre Kardum. Tekstovi i glazba prilagođeni su osobnostima izvođača te svatko od njih glumi drugačije, vrlo živopisno jaje. Uz polaznike Centra u predstavi sudjeluju specijalni gosti, Damir Mihanović Ćubi i glumac Pere Eranović.

Radnja predstave započinje kad domaće jaje, koje je sa sela dobila rekviziterka, ostaje greškom preko noći zaključano u kazalištu. Ono je jako znatiželjno i luta odajama kazališta gdje susreće brojne neobične predmete, kostime i lutke. Napokon odluči ući u sobu na kojoj piše "U zemlji Jajoliji". Tamo upoznaje svakojaka čudnovata jaja - likove iz predstave koji čekaju sutrašnji nastup. To su piturano jaje, jaje mislilac, kinder jaje, jaje trtaroš, zaigrano jaje, zaljubljeno jaje, jaje pjevač, jaje glumac, jaje buntovnik, jaje violinist i jaje koje ide u grad. Na samom kraju pojavljuje se i zločesti Onaj koji ne voli jaja, ali ga djeca predanom borbom uspiju svladati i spasiti predstavu. 

Kostime za predstavu izradile su Daniela Cikatić Javorčić i Alemka Đivoje, aranžmane Ivo Lesić, a ilustraciju za plakat Edvin Dragičević. Za scenografiju, ples, veselje i sve ostalo, odgovorna su djeca i djelatnici iz Centra za autizam Split.

Ulaznice po cijeni od 20 kn mogu se kupiti u Centru, Rendićeva 6, ili rezervirati na telefon 33 99 61

Uz spomenutu predstavu, u sklopu manifestacije AUTIZAM - poštovanje, prihvaćanje, inkluzija, 1. travnja u 11 sati, na Rivi nastupaju polaznici Centra za autizam Split i gosti - Udruga osoba s cerebralnom paralizom Srce, rock grupa Barber shop i zbor II gimnazije Split U blizini pozornice biti će postavljen info pult i prodajni štand s radovima polaznika. U 12 sati planirano je puštanje plavih balona, simbola svjesnosti o autizmu.

7. travnja, u 17 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održat će se predavanje “Iz roditeljskog kuta - kvaliteta života osoba s autizmom” predavačice gđe Milene Kolak, te
 predavanje na temu “Autorske slikovnice učenika Centra - metodika nastanka i specifičnosti likovnog jezika” autorice projekta, likovne terapeutkinje Daniele Cikatić Javorčić.

27. travnja u 10 sati, na terenima HVK Gusar održat će se sportske igre osoba s autizmom.

Podržimo vrijedne polaznike i djelatnike Centra za autizam. Potrudimo se da slogan “poštovanje, prihvaćanje, inkluzija” ne ostane samo na riječima. Vidimo se na rivi, u kazalištu i u knjižnici.