Održana Proljetna škola tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor

U zvjezdarnici udruge Zvjezdanog sela Mosor je u vremenu od 18. do 22. travnja održana ovogodišnja Proljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je trinaestoro đaka s područja Splitsko-dalmatinske županije, od kojih su oni najmlađi bili učenici drugih razreda osnovih škola! Za njih je u tih pet dana priređeno pet raznolikih radionica s područja tehnike.

Prvoga dana je upriličena radionica digitalne fotografije, koju su vodili tajnik Fotokluba Split Igor Jakšić, njegova predsjednica Maja Prgomet, te član Milan Šabić. Osim što su se upoznali s dijelovima fotoaparata i različitim parametrima na koje treba obratiti pozornost prilikom fotografiranja, polaznici su dobili priliku i iskušati svoju vještinu računalnim programom koji simulira fotografski proces. 


Srijeda je pripala robotici: osnovama izrade elektroničkih sklopova i programiranja njihova rada djecu su podučili dipl. ing. Ante Vlah, profesor u Elektrotehičkoj školi Split, uz asistenciju srednjoškolaca Pina Roglića, Ivana Pavla Lozančića i Josipa Bartulovića.

U četvrtak su u sklopu astromodelarske radionice izrađivani papirnati modeli svemirskog broda Sojuz (za starije) i solarnog opservatorija SOHO (za mlađe). Radionica se koincidirala s jutarnjim polijetanjem stvarnog broda Sojuz i njegovim popodnevnim spajanjem sa svemirskom postajom, što su polaznici sve sa zanimanjem pratili putem Interneta.

Petak je bio posvećen radionici brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja, koju je vodio Josip Marasović, trener za radio-upravljano (RU) jedriličarstvo u JK Zenta. Osim što su naučila rastaviti i sastaviti sportske jedrilice s daljinskim upravljanjem, djeca su se okušala i u izradi modela brodica od striropora i njihova jedrilja.

Posljednjeg dana Škole je bilo posebno živo, kada je radionicu modelarstva vodio Harry Jeleć, učitelj tehničke kulture i voditelj Kluba mladih tehničara pri makarskoj OŠ oca Petra Perice. Učenici su Unimatima i ručnim alatom od drva izradili niz predmeta ukrasne i uporabne vrijednosti, poput držača za sveprisutne mobitele.

Radionicu astromodelarstva, večernja predavanja iz astronomije i promatranje neba teleskopom je vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. Nažalost, zahvaljujući za ovo doba godine iznimno ružnom vremenu koje je vladalo tijekom većeg dijela trajanja Proljetne škole, praktična astronomija se svela tek na jedno kratko promatranje Jupitera.
I ovu Školu tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge.