Otvaranje Zapadne obale platit ćemo više od pola milijuna kuna

Sutra se nakon nebrojnih odgađanja otvara kontroverzna Zapadna obala, koja po najavi Željka Keruma "Splićane neće koštati ni kune", a zapravo će je građani platiti preko 100 milijuna kuna. Projekt koji više nema veze s onim koji je pobijedio na arhitektonskom natječaju i kojeg su se pobjednici javno odrekli, proteže se od Sustipana do hotela "Ambasador", a prilagođen je za klijentelu koja će tu privezivati svoje jahte, odmarati na ležećim klupama, te piti i jesti u ugostiteljskim objektima brata gradonačelnikove djevojke, dok se njihova plovila budu punila naftom.

Sve je spremno: limena glazba, mažoretkinje, folkloraši, klape, ako ste sumnjali besplatno iće i piće, plutajuća pozornica od 600 kvadrata na kojoj će pjevati Oliver i Marijan Ban, vatromet s krova hotela "Marjan"... a čitav dernek po najavama će predvoditi gradonačnik s motora. Sve to platiti će Splićani iznosom većim od 550 tisuća kuna, a za produkciju je zadužen nezaobilazni Damir Karaman, iako nam nije poznato da je Grad raspisao natječaj za ovu javnu manifestaciju.

Baldasar: Neprimjeren i sramotan trošak

- Smatram da je trošak za proslavu potpuno neprimjeren i sramotan i u tome iz revolta neću sudjelovati. Radi se o predizbornoj kampanji koja se financira iz osiromašenog i gotovo uništenog proračuna Grada. Još jedan u nizu dokaza da je Kerumu privatni interes uvijek ispred javnog - komentirao je troškovnik proslave SDP-ov kandidat za gradonačelnika Ivo Baldasar.

Ivanišević: Onima u koje se zaklinje redovito spušta mrvice

- Gradonačelnik ne smije šesto tisuća kuna potrošiti iz gradskog proračuna da bi promovirao sebe slaveći osobni projekt. Jasno je da ili ne zna stanje gradskog proračuna ili se na to bahato ne osvrće. On zna da je najljepše jesti za prepunom trpezom, a onima u koje se zaklinje redovito spušta mrvice kada njemu to zatreba. Vrijeme je za odgovornije ponašanje i moralnog gradonačelnika - poručio je HDZ-ovac Vjekoslav Ivanišević.

Visković: Otvaranje je trebalo biti u sklopu proslave Sv. Duje

- Smatram da ovako raskošna fešta nije potrebna u ovim teškim vremenima jer je jako puno socijalno ugroženih u našem gradu kojima se sa tim novcima moglo riješiti osnovne životne potrebe. Bilo bi puno primjerenije da je Zapadna obala otvorena na dan Sv. Dujma, a samim time bi troškovi bili znatno niži. U proračunu je ionako predviđen veliki koncert za građane povodom Sv. Duje i to je jednostavno mogao biti zajednički koncert povodom otvaranja obale i proslave zaštitnika Grada. Samim time ostavlja se dojam da se gradskim novcima financira predizborana kampanja što je apsolutno neprihvatljivo. Neću biti na otvaranju, ali sigurno ću prošetati Zapadnom obalom kad uhvatim vremena jer to je ipak projekt koji ostaje ovom gradu i građanima Splita, i koji su u konačnici Splićani i financirali - kazala nam je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Anđelka Visković.

Vidošević: Prošetat ćemo šetnicom koju su Splićani i financirali

- Sramotno je da se u jeku predizborne kampanje otvara ovakav objekt i koristi kao izborni adut trošeći sredstva iz gradskog proračuna jer po hrvatskim zakonima postoji limit koji se može potrošiti u izborima, a to ova cifra značajno premašuje. Zakonski nije dozvoljeno da se u predizborne svrhe koriste sredstva iz proračuna lokalnih samouprava. Nadalje, nemoralno je trošiti ovolika sredstva u situaciji kad je 20.000 nezaposlenih u gradu Splitu i kad je proračun za 30% manji od planiranog. Sad kad je zapadna obala napravljena ona je resurs svih građana grada Splita jer je izgrađenima novcima poreznih obveznika, a ne sredstvima još uvijek aktualnog gradonačelnika kako je prije četiri godine obećavao. Stoga, nemamo ništa protiv da se građani prošetaju svojom novom šetnicom što ćemo napraviti i mi -  otkrio nam je Damir Vidošević, kandidat Saveza za građansku i etičku Hrvatsku.

Puljak: Privatni projekt zbog kojeg su žrtvovani oni od javnog interesa

- Drago nam je da je Zapadna obala uređena i da se otvara za javnost. Svi ćemo mi uživati u šetnji novom obalom. Međutim, nadamo se da je to svima jasno, uređenje Zapadne obale nije motivirano javnim dobrom, već privatnim interesom gradonačelnika koji je javnim novcem financirao uređenje okoliša pred vlastitom nekretninom. Zbog realizacije ovog projekta žrtvovani su projekti poput škole Pazdigrad, komunalne infrastrukture istočnih naselja, Vukovarske, Bračke ulice, sanacije Karepovca i niza drugih komunalnih projekata koji su sigurno imali veći prioritet.

Ne smijemo zaboraviti ni da je ovaj projekt započeo obećanjem da se u uređenje Zapadne obale neće uložiti niti kuna gradskih financija, a završava troškom od gotovo 100 milijuna kn isključivo gradskog novca. Nedopustivo je da gradonačelnik u ovakvom trenutku i dalje cijedi praznu gradsku blagajnu, priređujući spektakularno otvaranje, ovog puta u svrhu svoje predizborne kampanje, dakle gradskim novcem financira i svoj predizborni skup - smatra Marijana Puljak, nositeljica liste "Za pametne ljude i pametan Grad".


Facebook inicijativa: Bojkotirajmo proslavu povodom otvaranja Zapadne obale

Na Facebooku se pojavila inicijativa koja poziva Splićane da bojkotiraju sutrašnju feštu, a kao razloge navode:
- Svečano otvaranje zapadne obale u Splitu, najavljeno za 25 travnja, nije nikakav gradski događaj, već obična predizborna kampanja trenutnog gradonačelnika grada Splita. Riječ je o čovjeku koji je kroz utjelovljenje neciviliziranosti, bahatosti, rastrošnosti, taštine i ratnog profiterstva, financijski i civilizacijski uništio naš grad, a naš obraz ostavio u žaru srama. Stoga ne dopustimo da igramo ovu igru samouništavanja i nedolskom na ovu iscenirano gradsku proslavu, barem samima sebi dokažimo da od nas neće više nitko u ovolikoj mjeri raditi budale.