Otvoren 5.FantaSTikon

U petak, 15. ožujka 2019. je na splitskom FESB-u otvoren 5. FantaSTikon, konvencija fantastike, igre i znanstvene fantastike. Program su otvorili izvršna direktorica Romana Jadrijević, umjetnički direktori Marko Mlinar, Tea Juretić i Toni Lozančić, programska koordinatorica Marijana Munitić i voditelj tehničke podrške Mateo Vuković.

Uz njih su prisutne pozdravili kozmonaut Sergej Zaljotin, Heroj Rusije koji je tu večer održao predavanje o svojim ekspedicijama na svemirske postaje MIR i ISS u gotovo punom amfiteatru FESB-a, profesor Zoran Živković koji će u subotu održati masterclass za pisce i predavanje o svojim radovima, Anna Starobinec, ruska spisateljica s mnoštvom nagrada iza sebe koja je pričala o svojim izdanjima, Ante Radonić, dugogodišnji voditelj planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu suradnik na legendarnoj radio-emisiji Andromeda, te naš najnagrađivaniji pisac na području fantastike i SF-a, Aleksandar Žiljak.

Uz njih su svoja predavanja održali Slobodan Bosanac koji je pričao o Hrvatskim satelitima i izazovima u svemiru, omiljeni profesor s FFST, Brian Willems, je predstavio svoju knjigu Shooting the Moon, od Bogdana Čurguza se moglo čuti kako izbjeći neugodnosti na cosplay natjecanjima, dok je Danijel Vuković otkrio nešto o životu Roberta Bartinija, Riječanina koji je radni vijek proveo gradeći avione u Rusiji.

 

Dodjeljen je i prvi FantaST, nagrada za najbolju priču u zbirci koju izdaje Udruga F&ST pod uredništvom Romane Jadrijević, Tee Juretić i Marijane Munitić, a osvojila ju je za priču Čekaj mTatjana Luna Val kojoj je ovo prva objavljena priča i prva osvojena nagrada za literarno djelo. FantaST je djelo splitskog kipara Milivoja Popovića.

Subota je rezervirana za najopsežniji dio programa konvencije, a moći će se uz predavanja Sergeja Zaljotina, Zorana Živkovića, Anne Starobinec, Ante Radonića, Vladimira Safronova, Davorina Horaka, Luke Strižića, Zdeslava Benzona, Ivice Puljka, Dalibora Perkovića, Sandrina Požežanca, Željka Lipanovića, Tajane Štasni, Živka Kondića, Svjetlane Bilote i Elene Gabrić čuti više o kuhinji Rusije, Tatjana Piteša će pokazati kako se valja vuna, Lada Štefek će pomoći u izradi projektora sazviježđa, dok će svoje knjige predstaviti Aleksandar Žiljak, Maya Starling i Ed Barol.

Uz sve to u posebnoj prostoriji se može pronaći sve vezano uz Dungeons and Dragons RPG, na kraju dana se može pogledati ruski film Salyut-7, a veliko cosplay natjecanje će se održati u 16 sati.

Više o programu se nalazi na http://fantastikon.com/program/#subota, i Facebook stranici događaja https://www.facebook.com/events/227141524907377/.

FOTO: Robert Pleško