Otvoren najveći EU projekt Sveučilišta u Splitu do sada – Poduzetnički inkubator u koji će se smjestiti i Rimac Automobili

U petak, 20. listopada 2017. na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) svečano je otvoren projekt „Poduzetničkog inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu – UNIST Tehnološki park.

Radi se o kapitalnom projektu za Sveučilište u Splitu, najveći do sada u gradu Splitu u iznosu od 20 milijuna kuna koji je osigurao 99% sredstava sufinanciranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Poziva 'Razvoj poslovne infrastrukture'.

Predstavljanje projekta sa preko 150 sudionika otvorio je gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara koji je stavio naglasak na važnost ovakvih projekata na kojima se može temeljiti budući razvoj Grada Splita i županije. Upravo su dobiveni i realizirani projekti glavna okosnica razvoja Sveučilišta o Splitu koje je prepoznato kao najbolje sveučilište u Hrvatskoj i regiji, o čemu je više riječi rekao prof. dr. sc. Šimun Anđelinović. Riječ je o desetak velikih infrastrukturnih projekata pripremljenih za Sveučilište ukupne vrijednosti od preko 1 milijardu kuna.

Ključ izvrsne realizacije projektnih ideja se očituje na sveobuhvatnoj suradnji gospodarskih subjekata i Sveučilišta u Splitu. O tome su na predstavljanju govorili vodeći ljudi dviju uspješnih tehnoloških tvrtki iz regije (prema Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi) – Mateo Perak direktor tvrtke Profico d.o.o. i Mate Rimac, direktor tvrtke Rimac automobili d.o.o.

Mateo Perak je predstavio vlastita iskustva s visokotehnološkim inkubatorima i naglasio prednosti poduzetničkih inkubatora za start-upove. Danas su ovakvi inkubatori prepoznati u svijetu i upravo se takvim najboljim primjerima vodi Poduzetnički inkubator Sveučilišta u Splitu - prvi inkubator za visoke tehnologije u Republici Hrvatskoj. Prema riječima Mate Rimca, u posljednjih 10 godina je napravljen značajan iskorak u približavanju poduzetništva inovatorima, a upravo je g. Rimac prepoznao ovaj splitski projekt kao iznimno značajan za naše društvo te je svečano najavio otvaranje ureda Rimac Automobili d.o.o. u Splitu, a kasnije i u Poduzetničkom inkubatoru.

Predstavljanje je završio autor i voditelj projekta te direktor Tehnološkog parka Krešimir Budiša koji se zahvalio svima uključenima u realizaciju ovog projekta. Upravo zahvaljujući sveobuhvatnoj sinergiji sveučilišta, gospodarstva i Grada Splita do kraja 2019. godine očekuje se prenamjena bivšeg OH doma u Spinutu sa 140 smještajnih jedinica za zaposlenike, 26 modularnih ureda, jednim co-working prostorom s 45 radnih mjesta i ostalim zajedničkim sadržajima za korisnike inkubatora.

I na kraju možemo zaključiti da željno iščekujemo realizaciju ovog hvalevrijednog i prepoznatog projekta koje je ovim izlaganjem svečano započeo.