Požar u Splitu: evo kako se ponašati

Jutros:

Trenutno stanje na požarištima je zadovoljavajuće, kanaderi saniraju teren, nema potrebe za vatrogascima, svi imaju dovoljno hrane i vode. I dalje je na snazi zamolba da se ne vozi cestama koje idu u smjeru požara kako bi prometnice bile prohodnije!


Sinoć:
Okolicu Splita zadesio je velik požar, situacija je ozbiljna stoga apeliramo da ne nasjedate na neprovjerene informacije!
 

- reducirajte potrošnju vode zbog pada tlaka vode!
- nemojte uopće voziti svoje automobile prema izlazima iz grada
- mole se građani da se udalje iz područja benzinskih postaja, posebno BP Smokovik
- isključivo u hitnoj potrebi koristite staru klišku cestu kako bi bila prohodna za službe koje su angažirane u gašenju požara i pomoći stanovništvu
- ako se želite pridružiti gasiteljima PRVO kontaktirajte vatrogasce na 193!
- ukoliko bude potrebe za smještaj većeg broja evakuiranih osoba pripremit će se dvorane

 

Savjeti zbog gustog dima:
"Obavještavaju se građani u blizini požarišta da zbog gustoće dima i prašine zatvaraju prozore i vrata na svojim kućama i stanovima, da ne izlaze iz kuća ukoliko nije nužno potrebno te da uključe klima uređaje u prostoru u kojemu borave. U slučaju nužnog izlaska na otvoreni prostor obvezno prekriti nos i usta maskom ili laganom pamučnom tkaninom. Poseban oprez potreban je za kronične plućne i srčane bolesnike i malu djecu. Preporuča se svima koji imaju mogućnost napustiti stanove i kuće da to i naprave. S obzirom na izrazito gusti dim koji se širi i na udaljenija područja od samog požarišta, upozoravaju se svi građani šireg splitskog područja na povećani oprez i odgovorno ponašanje. Upozoravaju se i vozači na dodatni oprez zbog smanjene vidljivosti, kazala je u upozorenju građanima Ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije, dr. Jasna Ninčević."