Predavanje: Osobne granice: Kako reći ne?

Predavanje o postavljanju osobnih granica, pod nazivom „Osobne granice: Kako reći ne?“, održat će 3.11. (četvrtak) u 19.30 u Klubu mladih Split Asja K. Roje, tjelesno orijentirana integrativna terapeutkinja, asistentica učiteljica na Centru za Integrativni Razvoj Split (CIR Split), osnivačica i voditeljica Integral Centra.

Znate li postaviti granice koje su mirne, jasne i odlučne, da ih drugi i ne pokušavaju prijeći? Ili ste non-stop na raspolaganju drugima? Radite ono što ne želite, radite previše, nemate dovoljno vremena za odmor i rekreaciju ili smiren i zdrav obrok? Odugovlačite/brzate li u donošenju odluka? Mislite li da se morate odmah javiti na mobitel, odgovoriti na poruku (ili će mama, muž, žena, šef poludjeti)?

Prestajete li se družiti s prijateljima jer se vašem partneru ne sviđaju? Što se događa u vama kada vas pitaju kada ćeš konačno imati normalan posao? Još si sam/a? Kad ćeš se udati? Koliko ti je godina, nikakve koristi od tebe, bar rodi/napravi djecu. Kad ćete na drugo dijete, ističe vam biološki sat?

Ako spadate u one koji ne znaju reći ‘NE, vrijeme je da svoj problem osvijestite i učinite korake koji će vam pomoći da u miru, bez naknadnih reakcija (ljutnje i zamjeranja sebi ili drugima) živite u suživotu sa svima koji vas okružuju.

U strahu da nećemo dobiti ljubav ili da ćemo biti odbačeni, često pristajemo i na ono što nam ne odgovara, strah nas je odbiti bilo čiji zahtjev. U strahu da ćemo nekoga povrijediti ili mi sami biti povrijeđeni, strah nas je da će nas drugi smatrati sebičnima, sram nas je jer smo ‘loši’ ako kažemo NE.

Sve navedeno su pokazatelji narušenih osobnih granica. Granice koje nismo naučili u djetinjstvu - nemamo ni danas. Rješenje je postavljanje vlastitih granica i poštovanje tuđih. Time preuzimamo odgovornost da se dobro osjećamo u svojoj koži i u kontaktu s drugima. Vjerovali ili ne, ‘NE’ je potpun odgovor i imate ga pravo upotrijebiti kad god se ukaže potreba za tim, bez straha, srama ili krivnje!

Što osjećate dok čitate, izgovarate ove rečenice: Ne odgovara mi. Ne želim. Ne moram. Ne želim ti odgovoriti. Ne dajem ti pravo da sa mnom grubo razgovaraš i vičeš na mene. Ne odgovara mi izaći na kavu. Bez pravdanja. ‘NE’ drugima znači ‘DA’ – sebi, životu, integritetu, slobodi i samopoštovanju. Reći mirno ‘NE’ kad tako osjećamo put je prema miru u sebi i sa sobom, zdravom samopouzdanju i integritetu, kao i dobrim međuljudskim odnosima. Osim vremena, prihvaćanja, strpljenja, potrebno je svjesno i s namjerom živjeti drugačije!