Program obilježavanja Međunarodnog dana mladih u Splitu

Savjet mladih Grada Splita je u suradnji s udrugama mladih kreirao zabavni, edukativni i humanitarni program s ciljem obilježavanja Međunarodnog dana mladih 2018. godine

Međunarodni dan mladih nastao je na inicijativu Ujedinjenih naroda, a obilježava se 12. kolovoza. Predstavlja dan koji podiže svijest o značenju mladih za današnje društvo. Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s kulturološkim i pravnim problemima koji ih okružuju.

Savjet mladih Grada Splita je i ove godine u suradnji s udrugama sastavio program aktivnosti u svrhu obilježavanja Međunarodnog dana mladih 2018. godine, a koje za cilj imaju potaknuti mlade osobe na aktivnu ulogu u društvu, pružiti im mogućnosti stjecanja novih znanja i vještina te utjecati i/ili ukazati na probleme i potrebe mladih u lokalnoj zajednici.

Program započinje u subotu, 11. kolovoza, drugom po redu humanitarnom biciklijadom ''Zapedaliraj za COO Juraj Bonači'' u organizaciji Kluba mladih Split. Okupljanje i prijava sudionika će krenuti od 17.30 sati, dok će sama biciklijada započeti u 18.30 h na sjevernim Marjanskim vratima. Sudjelovanje je besplatno, a budući da je biciklijada humanitarnog karaktera, pozivaju se svi sudionici da doniraju novčana sredstva prema vlastitim mogućnostima. Sva prikupljena sredstva će biti donirana Centru za odgoj i obrazovanje ''Juraj Bonači'' u svrhu opremanja senzorne sobe - Snoezelen.

Nedjelja, 12. kolovoza, rezervirana je za cjelodnevno opuštanje i zabavu uz najmodernije društvene igre u prostorijama GK Blatine-Škrape. Projekt 11.Dan društvenih igara provodi udruga F&ST i poziva sve da se pridruže jer će uz slobodno igranje biti organizirani turniri u Aliasu i Scytheu. Ulaz je besplatan, a igrat će se od 12.00 sati do 22.00 sata. Pridružite se i uživajte u preko 100 naslova društvenih igara. Možete donijeti i svoje igre, a za one koji žele naučiti novu igru, volonteri su spremni da vam pomognu.

U ponedjeljak, 13. kolovoza, u 18 sati Klub mladih Split u suradnji s Fotoklubom Split otvara prodajnu izložbu fotografija mladih autora ''Misli pozitivno, djeluj humanitarno''. Izložba će se održati u prostorijama Kluba mladih Split (Ruđera Boškovića 20/II), a riječ je o nastavku humanitarne akcije za COO Juraj Bonači. U Klubu mladih će se istovremeno održati i projekt ''Mala škola Europske unije'' u organizaciji udruge Split Misli. Predavanje i radionica o položaju mladih i politikama za mlade u EU za cilj imaju potaknuti veću političku participaciju mladih, zalaganje za promjene u Europskoj uniji, kao i u svojoj lokalnoj sredini. Mladi će naučiti koji su sve mehanizmi koji su im na raspolaganju kako bi nešto u društvu promijenili.