Prvi Mediteranski ženski festival u Splitu počinje 23. rujna

Mediteranski ženski festival održati će se od 23. do 28. rujna 2019. godine u Splitu. Na njemu će se predstaviti dugogodišnji rad Udruge Domine. Festival je usmjeren osvještavanju i zaštiti ženskih reproduktivnih prava.

Otvaranje festivala počinje 23. rujna, ponedjeljak, u 19.30 sati predstavom MaMa u Gradskom kazalištu mladih, koja se bavi porodom i prvim periodom navikavanja na život s djetetom, a koja je nastala je na temelju iskustava mnogih žena. Nakon predstave održat će se kratko druženje s glumicama predstave te volonterkama i članicama Udruge Domine.

24. rujna otvara se izložba fotografija „Žene Splita za sve žene svita“ koja će biti predstavljena u 18.30h u Klubu zona (a koju će biti moguće vidjeti do 28. rujna), nakon čega će se u 19h održati panel „Ženska borba traje“ s aktivistkinjama i borkinjama za ženska ljudska prava, Đordanom Barbarić, Blankom Čop i Karmelom Šegvić, a sve to uz podršku partnera „Info zone“.

25. rujna  od 9h – 16h Udruga Domine imat će Dan otvorenih vrata, a nakon čega će u 17.30h dugogodišnja aktivistkinja i volonterka Domina Maja Krstić održati kreativnu Radionicu „Ulice Splita nose ženska imena“.

26. rujna u 18h ulicama Splita volonterke i aktivistkinje održat će performans „Sluškinje ustaju“ koji je predstavljen nedavno u Sarajevu na kulturno umjetničkom festivalu. Na performans se kreće ispred prostorija Domina (Bosanska 4).

27. rujna s početkom u 20 h održat će se večer filma i zabave. U kotaru Blatine, koji je partner projekta, na livadi pokraj kafića „Tropicana“, kreće se s javnim puštanjem filma na otvorenom koji je za sada iznenađenje. Nakon filma slijedi druženje uz glazbu i ples.

28. rujna  od 9 h – 14 h u Sveučilišnoj knjižnici, a kao završni događaj Festivala, održat će se Međunarodna konferencija „Zaštita reproduktivnog zdravlja – pravo žene i odgovornost države“. Na konferenciji će biti predstavljeni pokreti otpora žena s posebnim iskustvima Italije i Hrvatske, te rezultati novinarskih istraživanja o organiziranom napadu na prava žena na reproduktivno zdravlje na globalnoj razini. U drugom dijelu konferencija će se baviti novim zakonom o pravu na pobačaj, prizivom savjesti i strategijom svojevrsne re-legalizacije prava na pobačaj, kontracepciju i općenito zaštitu reproduktivnog zdravlja žena u Hrvatskoj. Osim novinarki i civilnih aktivistica na konferenciji je predviđeno sudjelovanje i političarki koje promoviraju prava žena te znanstvenica. Gošće konferencije dolaze iz Italije, Velike Britanije, Crne Gore i Hrvatske. Zaključci konferencije bit će poslanii Vladi RH, ali i EU i Vijeću Europe, te međunarodnim tijelima, osobito u svjetlu skorašnjeg presjedanja RH Europskom unijom.