Reakcija studenta na natječaj za izbor novog loga SC Split

Kako smo već pisali Studentski centar Split raspisao je natječaj za izbor novog loga na koji je pristiglo više od 500 radova.

Odluku o pobjednici donijela je komisija od pet članova na čelu s ravnateljicom SC-a, Gordanom Raos.


                                Marina Dobra - pobjednički rad

Pobjedio je rad  Marine Dobre (koji je jako sličanstarom vizualu kojeg SC  Splitu još uvijek koristi) kojoj je pripala i nagrada od  2000 kn, a drugo mjesto i nagrada od 1000 kuna pripala je  Ivani Bačanek.


                                  Rad Ivane Bačanek osvojio je drugo mjesto

Cijeli natječaj nije dobio  pozitivne kritike od studenata, a jedan od njih, Marko Borota, student Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu na diplomskom studiju Tipografija (Dizajn u novim medijima) osjetio  se pozvanim reagirati na natječaj i izbor za novi zaštitni znak Studentskog centra Split.
Pismo je uputio Studentskom centru, a ono glasi:

" Poštovani,

kao korisnik usluga Studentskog centra Split te kao student Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu na diplomskom studiju Tipografija (Dizajn u novim medijima) osjetio sam se pozvanim reagirati na rezultate natječaja za novi zaštitni znak Studentskog centra Split. Odmah ću naglasiti da sam jedan od sudionika natječaja i smatram da ste odabirom pobjedničkog znaka studentice Marine Dobre učinili veliku nepravdu prema svima koji su potrošili svoje vrijeme da bi možda osvojili tih "visokih" 2000 kn.

Unatoč tome to nije glavni razlog što vam pišem ovaj mail. Reagiram jer me sram što studiram na sveučilištu koje godinama ignorira struku na svim razinama. Ne samo da je ovakva provedba natječaja, gdje se od peteročlane komisije zna samo ime ravnateljice Gordane Raos, dipl. iur., sramotna i netransparentna, već je uvreda svim studentima koji se na tom istom sveučilištu školuju da bi kasnije bili dio dizajnerske struke. Sama činjenica da na sveučilištu postoji studij Dizajna vizualnih komunikacija govori o tome koliko vi kao djelatnici Studentskog centra uopće poznajete okruženje u kojem radite i studente za koje biste trebali raditi.

Bilo bi vrlo zanimljivo saznati koji je bio organizacijski proces: od razmatranja potrebe za novim zaštitnim znakom do realizacije natječaja. Možda najzanimljiviji odgovori bi bili na pitanja: koji su bili kriteriji za biranje članove komisije i kako su se određivali kriteriji natječaja? Jeste li pokušali saznati imena profesora i mentora koji predaju na tom odsjeku i što oni znače za dizajnersku struku u Hrvatskoj i šire? Jeste li uopće pokušali doći do podataka o količini studenata pri odsjeku za Dizajn vizualnih komunikacija i Dizajn novih medija? Jeste li se zapitali zašto su ti isti studenti upisali baš taj studij? Pretpostavljam da su to upisali u nadi da će im se pružiti prilika da obavljaju poslove za koje su školovani, a ne zato da bi te iste poslove obavljali studenti računarstva, predškolskog odgoja, ekonomije, medicine, arhitekture, kineziologije i dr., ali isto tako ni studenti kiparstva, likovne kulture, glume ili ostalih smjerova na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Ako ipak mislite da je to uredu onda bi trebali pokrenuti zahtjev za zatvaranje studija dizajna jer očito te poslove jednako dobro mogu obavljati budući menadžeri i kirurzi. Zašto trošiti toliki novac na obrazovanje jedne struke koja je po vašim kriterijima očito nepotrebna? Bolje vam je uložiti taj isti novac za postavljanje signalizacije novog doma na kampusu. Eh, zaboravih da ste taj posao već obavili. Pretpostavljam da je istraživanje, dizajn i izvedbu odradio apsolvent pri Institutu za oceanografiju i ribarstvo dok je natječajni rad (ako ga je i bilo) opet odabrala ravnateljica potpomognuta savjetima uvijek prisutne fantomske peteročlane komisije.

U trenutku pisanja ovog maila, rezultati anketnog pitanja na internet stranici studentski.hr (s kojim u suradnji ste i pokrenuli ovaj natječaj) koje glasi: "Sviđa li vam se novi logo splitskog SC-a?", su bili - 59% NE i 41% DA. Na žalost ne postoji i informacija koliko je ljudi glasalo, ali nadam se da vam to ipak nešto govori.

 

U nadi da ćete mi dati bar neke razloge za vaše gore spomenute postupke

srdačno vas pozdravlja,

 

Marko Borota "