Reci NE nasilju među mladima!

Klub mladih Split organizira javnu tribinu pod nazivom „Reci NE nasilju među mladima!“, koja će se održati u srijedu, 28. ožujka, u 18 sati u prostorima udruge (Ruđera Boškovića 20/II).

Naime, svjesni smo da među mlađim generacijama ne vlada isključivo ljubav, tolerancija i poštovanje te da mnoga djeca školu, a i druge obrazovne ustanove, ne doživljavaju kao mjesto gdje su dobrodošli, odnosno mjesta gdje će steći znanja i iskustva koja će ih obogatiti i usmjeriti u daljnjem razvoju.

Nasilje je pojava koja se zavukla u sve pore suvremenog društva. Jedan od oblika nasilja o kojem se sve više govori je i ono među mladima koje je često prisutno u hodnicima i prostorima škole, vršnjačko nasilje. Dvorana za tjelesni odgoj, WC i školske kantine postale su najnesigurnija mjesta za značajan broj hrvatskih školaraca. Međutim, reagiraju li institucije pravovremeno i provode li programe prevencije i suzbijanja nasilja u školi, među mladima? Koji su glavni razlozi nasilnog ponašanja? Koje su najčešće osobine nasilnika i mogu li se unaprijed prepoznati? Na koji način društvene mreže i tehnologija utječu na nasilje? Koliko mediji i negativni uzori utječu na pojavu nasilja? Na kraju, kojim se organizacijama djeca i mladi mogu obratiti za pomoć?

S ciljem širenja svijesti o problemu nasilja među mladima, na čiju pojavu u društvu je potrebno pravovremeno reagirati, Klub mladih Split je okupio stručne pojedince našeg grada kako bismo zajedno s njima pronašli smjernice i rješenja za probleme nasilja među mladima.

Na tribini će sudjelovati:

-ravnatelj policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije Slobodan Marendić, zajedno s MUP- ovim voditeljem odjela za prevencije Paškom Ugrinom

-Antonia Bekavac, stručnjakinja za rad s mladima iz Lige za prevenciju ovisnosti

-Dijana Puljiz, savjetnica u radu sa žrtvama nasilja iz udruge Bijeli krug,

-mag. psih. Antonija Peroš iz Centra za savjetovanje studenata pri Sveučilištu u Splitu

-mag.psih. Neda Pleić iz Društva psihologa Split

-mag. psih. Marijana Petrić, voditeljica i psihologinja srednje obrtno-tehničke škole

Tribini će prisustvovati i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Svojim znanjem i iskustvom stručnjaci će dati svoj doprinos pronalaženju smjernica i rješenja za probleme nasilja među mladima. Tribina je zamišljena kao javna rasprava između mladih, roditelja i stručnjaka. Upravo oni će imati priliku biti aktivni sudionici i iznijeti svoje prijedloge i pitanja na osnovu osobnih mišljenja, činjenica, iskustava i potencijalnih rješenja stručnih pojedinaca.

Budući da se nasilno ponašanje uči, odgovornost je na roditeljima i društvu; cjelokupno društvo djecu i mlade uči biti društvenim bićima, pa ih tako uči i biti nasilnim društvenim bićima.

Najvažnije je da djeca i mladi dobiju poruku i shvate da je nasilje nedopustivo i štetno za njih bez obzira nađu li se u ulozi nasilnika, žrtve ili promatrača nasilja.

Klub mladih Split poziva sve mlade, roditelje, učitelje, ravnatelje škola, psihologe, pedagoge, ali i ostale zainteresirane da se pridruže javnoj raspravi u srijedu, 28. ožujka, s početkom u 18 sati u prostorijama Kluba mladih Split (Ruđera Boškovića 20/II)!

#BUDIPROMJENA

# # #

http://www.klubmladihsplit.hr

https://www.instagram.com/klubmladih.split

https://www.facebook.com/klubmladihsplit