Referendum: U Splitu do 16 sati glasovalo manje od 32 posto

Brojke se popravljaju, ali odaziv na referendum o ustavnoj definiciji braka i dalje je jako nizak. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16 sati u cijeloj Hrvatskoj glasovalo je samo 26,75 posto, što je drugi najniži rezultat u hrvatskoj izbornoj povijesti, nakon onoga na izborima za Europski parlament.
Split još može biti i zadovoljan odazivom, s 31,84 posto je drugi među županijskim središtima, iza Zagreba. Ipak, i to je znatno niže od - recimo - referenduma o ulasku u EU, kad je do 16 sati u Splitu glasovalo 36,63 posto.
Ta je razlika, pak, nešto manja u Županiji. Za članstvo u EU do 16 sati prošle godine je glasovalo 31,58 posto birača u Splitsko-dalmatinskoj županiji, sada ih je 30,41.
Inače, u Splitu su zabilježene i dvije policijske intervencije na biralištima, obje vezane uz prikupljanje potpisa za referendum o dvojezičnosti na nedozvoljenim mjestima. Prvo je na glasačkom mjestu 81 u OŠ Plokite predsjednica glasačkog odbora prijavila da se u neposrednoj blizini prikupljaju potpisi za takozvani "vukovarski" referendum. Policija je utvrdila da je potpise skupljao 26-godišnji Ante Gudelj, koji se nakon upozorenja udaljio. Slično se dogodilo i na glasačkom mjestu u Brodograđevnoj školi, gdje je skupljanje potpisa prijavio Lovro Rumora iz Zelene akcije, policija je na štandu pored birališta zatekla 20-godišnjeg Antu Jukića, koji je također otišao nakon upozorenja. Premda nije bilo više prijava, štandova za referendum je bilo skoro svuda oko glasačkih mjesta, ali svuda iza granice od 50 metara koju je spominjalo Državno izborno povjerenstvo. Sve lokacije za prikupljanje potpisa morale su biti prijavljene najmanje pet dana prije nadležnoj policijskoj upravi, pitanje je na koliko je mjesta to pravilo poštivano.