Shift Konferencija mijenja lice hrvatskog poduzetništva

Motivacijska predavanja, stručna savjetovanja, susreti s milijardu dolara vrijednim investicijskim fondovima, medijska pozornost – sve to mlade poduzetnike i one koji bi to tek željeli postati čeka u Splitu, 5. i 6. lipnja, na Shift Konferenciji. Konferenciji prethode i dva natjecanja čiji je ukupni nagradni fond 25.000 $
U Splitu će se 5. i 6. lipnja po treći put održati najveći startup događaj u jugoistočnoj Europi - Shift Konferencija. Svrha Shift Konferencije je kreirati jedinstveno mjesto susreta svih aktera potrebnih za stvaranje jedinstvenog startup eko-sustava.

Startupi - mala poduzeća s velikim idejama - više nisu pojam vezan isključivo uz Silicijsku dolinu. Startup poduzetništvo, akceleratori, pitchevi – pojmovi su koji se sve češće mogu čuti i u hrvatskim poduzetničkim krugovima, a za njihovu promociju svakako je zaslužna i splitska Shift Konferencija, koja već treću godinu za redom u grad pod Marjanom dovodi najpoznatija imena svjetske startup scene. Shift je ove godine podijeljen u tri dijela, te će cijeli događaj trajati čak 5 dana.
Shift Konferencija će se održati 5. i 6. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, kada će preko 1000 posjetitelja svjedočiti predavanjima vrhunskih, mahom inozemnih govornika iz svijeta IT poduzetništva.

Konferenciji prethode i dva natjecanja koja će biti zatvorena za javnost, no pobjednici će prezentirati svoje projekte 6. lipnja na konferenciji ispred publike i najpoznatijih startup akceleratora kao štu su Y Combinator i Techstars.  Tom prilikom će pobjednicima ujedno biti i uručene novčane nagrade.

2. i 3. lipnja 2014., u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, održati će se Shift Hackathon, uzbudljivo natjecanje za sve mlade i talentirane programere koji žele prihatiti izazov razvijanja potpuno nove aplikacije u samo 24 sata. Timovi kandidata se mogu prijaviti putem službene stranice konferencije najkasnije do 26.05, a samo će 15 najboljih dobiti priliku da se natječe za nagradni fond u iznosu od 10.000 dolara.

Poduzetnici koji već imaju spreman projekt, mogu se do 04. svibnja prijaviti za sudjelovanje na Shift Challengeu, koji će se održati 4. lipnja u Muzeju grada Splita. Tom prilikom će inozemni i domaći mentori pripremati startupe za prezentaciju njihovih projekata ispred javnosti i investitora, a 16 timova koji najbolje demonstriraju usvojeno znanje, dobit će priliku boriti se tijekom konferencije za nagrade u vrijednosti od 10.000 dolara te predstaviti svoje projekte publici, medijima i investicijskim fondovima koji su uvijek u potrazi za dobrim ulaganjem.

Organizatori Shift Konferencije su tri splitske tvrtke čiji su osnivači željeli podijeliti vlastito iskustvo s mladima kako bi im olakšali prve poduzetničke korake. Organizatori su također pokrenuli i udrugu za promicanje startup poduzetništva u Hrvatskoj, a u kojoj rade Marijan Čipčić i Anita Peričić.

"Cilj Shift Konferencije je doprinijeti razvoju lokalne klime za startup poduzetništvo, kao i poduzetništvo u širem smislu. Stoga dovodimo investitore i IT poduzetnike iz cijelog svijeta, kao i IT tvrtke s kojima lokalni poduzetnici poput nas mogu sklapat unosne izvozne poslove" kaže jedan od organizatora, Mateo Perak iz Profica.
A da hrvatsko poduzetništvo doista može profitirati od stvaranja startup ekosustava, dokazuje i  iskustvo osnivača Shift Konferencije, Ivana Burazina, koji je i sam uspješan vlasnik dvaju poduzeća – Procedo i Codeanywhere, a sad pomaže mladima na njihovom putu prema uspjehu.

"Startup svijet karakterizira brzina, fleksibilnost i jednostavnost realizacije poslovnih ideja. U većini slučajeva investitorima je dovoljno odslušati nekoliko minuta pitchanja, to jest prezentacije vaših ideja kako bi odlučili uložiti u vaš projekt. Jedan takav primjer je i prošlogodišnji pobjednik Shift Challengea – hrvatski startup BellaBeat (ex BabyWatch), koji je svoju karijeru započeo predstavljanjem projekta na pozornici u Splitu, a danas je dio najprestižnijeg startup akceleratora na svijetu – Y Combinator i procjenjuje se da će ubrzo vrijediti milijune dolara“, kaže Ivan.

"Treće izdanje Shift Konferencije je dokaz da se velike i svjetske stvari mogu raditi i u Splitu, a u tome su nam svojim pokroviteljstvom značajno pomogli sponzori – Microsoft, Cisex, Hamag Invest, Pbz Croatia Osiguranje, Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo poduzetništva te organizacijski partneri – Sveučilište u Splitu, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu (UTT) te Splitski portal. Vrijednost Konferencije je prepoznao i sam Predsjednik Republike Hrvatske, pod čijim se visokim pokroviteljstvom nalazi Konferencija", napominje treći organizator konferencije, Antonio Perić iz Locastica.

Ulaznice za konferenciju mogu se kupiti do 1. svibnja po promotivnoj cijeni od samo 75 €,  požurite jer će cijene ulaznica nakon tog datuma narasti. Za više informacija o konferenciji i uvodnim događanjima posjetite službenu stranicu konferencije www.shiftsplit.com