Splićanin među prvima kojima je odobrena zelena karta za SAD na osnovu dvonacionalnog homoseksualnog braka

Ministar uprave Arsen Bauk u tjednu koji je za nama najavio je slanje Zakona o životnom partnerstvu u proceduru tijekom ove godine, naglasivši ipak kako se zajednica dvije osobe istog spola u Hrvatskoj neće zvati brak, niti će ova vrsta zajednice imati pravo na posvajanje djece.

Da situacija za pripadnike seksualnih manjina donedavno nije bila blistava ni u Sjedinjenim Američkim Državama potvrđuje članak u "The Providence Journalu". Dnevne novine iz Rhode Islanda, površinski najmanje države SAD-a, pisale su o prvom dvonacionalnom homoseksualnom paru iz Providencea, kojem je tek nakon ukidanja Zakona o zabrani istospolnih brakova, usvojena molba za zelenom kartom.

Zanimljivo je kako je u pitanju Splićanin Davor Čakarić, koji je s Amerikancem Alanom Albertom 11. veljače ove godine u Bostonu ozakonio dvogodišnju vezu. No kako Rhode Island tada još nije bio legalizirao istospolne brakove, čekala ih je nesigurna budućnost. Jer Alberto je plesač u Festival Ballet Providence i američki je državljanin, a Čakarić je Hrvat koji je tu boravio na turističkoj vizi. Najviše čemu su se mogli nadati je da će SAD odobriti Čakariću privremenu radnu vizu.

No u prilog im je išla odluka Vrhovnog suda SAD-a iz lipnja ove godine koji je srušio Zakon o zabrani istospolnih brakova čime je omogućio imigrantska prava dvonacionalnim parovima bez obzira na seksualnu orijentaciju. Molba koju je Alberto u ime supruga podnio u ožujku je odobrena. Čakarićeva viza je poštom stigla u kolovozu čime mu je odobreno trajno prebivalište i mogućnost za traženjem državljanstva. Oni su prvi istospolni, dvonacionalni par u Rhode Islandu, moguće čak i u New Englandu, kojem je odobrena molba od kad je zakon poništen.

- Srećom, tjedan prije našeg sastanka s Uredom za imigracije je zakon zabranjen. Blagoslovljeni smo. Bog nas je blagoslovio sa savršenim tajmingom - kazao je novinarki Karen Lee Ziner iz "Providence Journala" Alberto, koji se za izlazak u javnost sa svojom pričom odlučio kako bi "drugi dvonacionalni parovi znali da je u redu vjenčati se i živjeti normalnim životom".

Njihova ljubavna priča je započela u Splitu, gdje je Čakarić 10 godina plesao balet u HNK-u, a Alberto se trupi priključio kao solist u rujnu 2010. gdje je došao na poziv Almire Osmanović, tadašnje ravnateljice baleta splitskog HNK.  
- Bio sam siguran da će naša veza rasti, ali Davor je bio vrlo oprezan - prisjeća se Alberto.
- Hrvati još nisu prihvatili LGBT pokret. Homoseksualci "još nisu izašli iz ormara" i "ne žele ulaziti u ozbiljne veze".  Svakog dana slušao sam uvrede na cesti, ali iako se naučite nositi s tim, nisam se osjećao slobodnim - priča Čakarić.

S vremenom Amerikanac Alberto bio je sve nezadovoljniji u kazalištu.
- Usprkos liberalnom okruženju, režiseri mi ne bi dali određene uloge jer sam otvoreno homoseksualac. Također bio sam užasnut prvim splitskim gay prideom 2011. kada je otprilike 10 tisuća anti-gay prosvjednika bacalo kamenje, boce i petarde na dvjestotinjak sudionika parade. Dok smo živjeli u Splitu morali smo se suočavati sa svim tim, i kada odvažete to sve, promislite je li to zaista vrijedno. Odlučio sam se vratiti u Ameriku gdje sam dobio posao u trupi Festival Ballet Providence.

Čakarić je ipak bio nervozan zbog selidbe, no odlučio je iskoristiti barem šestomjesečnu turističku vizu koja je vrijedila do veljače 2012.
- Po prvi put sam pomislio da posao i novac nisu sve u životu i da zaista volim ovu osobu.

Par je razmatrao Čakarićeve opcije. Studentska viza? Radna viza? Hoće li Čakarić morati otići? Hoće li morati održavati preko-Atlantsku vezu? Bi li se trebali vjenčati? Odlučili su kako neće čekati da se dozvole istospolni brakovi u Rhode Islandu.
- Ako smo već proveli dvije i pol godine zajedno i živimo zajedno i radimo zajedno i sretni smo, sljedeći korak je da se vjenčamo - kaže Alberto.

U siječnju je Čakarić dobio šestomjesečno produženje vize. Tiho su se vjenčali u Bostonu 11. veljače. U ožujku je Alberto napravio veliki korak i podnio supružnički zahtjev tražeći trajni boravak za Čakarića. Iako su zakonski bili vjenčani, to im nije moglo biti odobreno zbog federalnog Zakona o zabrani istospolnih brakova koji je još bio na snazi. No, nadali su se da će Čakarić dobiti radnu dozvolu koja bi ga štitila od izgona dok mu je molba na razmatranju. Splet zakonskih okolnosti omogućio im je i puno više!